10.8.15

Το κρυφό σχέδιο Σόιμπλε...

Και μπορεί στόχος της κυβέρνησης να είναι ως τις 13 Αυγούστου να έχει καταλήξει με τους πιστωτές σε μια συμφωνία επί της αρχής, καθώς την επομένη, 14 Αυγούστου, έχει οριστεί Εurogroup. Ενώ...
παράλληλα δημιουργούν από το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών αισιοδοξία αλλά από την άλλη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών βάζει εκτός από τεχνικά εμπόδια και πολιτικά προαπαιτούμενα και θα επιδιώξει ένα δάνειο-γέφυρα μέχρι να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση. Ουσιαστικά επανέρχεται το ίδιο κλίμα όταν η κυβέρνηση Σαμαρά προσπαθούσε να κλείσει την πέμπτη αξιολόγηση αλλά η πολιτική ρευστότητα με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και η αναμενόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τίναξε στον αέρα τη διαπραγμάτευση. Όπως υποστηρίζουν από το γερμανικό υπουργείο οικονομικών, ένα πρόγραμμα 80 δισ. ευρώ για τρία χρόνια χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και κυβέρνηση που θα το υλοποιήσει και όχι ξανά εκλογές.

Το ισχυρό πολιτικό επιχείρημα του γερμανού Υπουργού οικονομικών είναι ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια ένα πρόγραμμα μαμούθ και στη συνέχεια η κυβέρνηση που θα πρέπει να το υλοποιήσει να προσφύγει σε εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Επομένως ή θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να εγγυηθεί ότι ακόμα και με κυβέρνηση ειδικού σκοπού θα προχωρήσει τη συμφωνία βάζοντας την σε σταθερή τροχιά διαφορετικά καλύτερα να υπάρξει μια χρηματοδότηση-γέφυρα μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

Άλλωστε σε τεχνικό επίπεδο το Βερολίνο πήρε όλα όσα ήθελε σχετικά με τα αντιλαϊκά μέτρα και τις εξασφαλίσεις με το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων καθώς και για το τι πρέπει να γίνει με την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Σόιμπλε δεν είναι διατεθειμένος να βοηθήσει τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα για εκλογές τον Οκτώβριο ή νωρίτερα μετά την καταβολή μεγάλης πρώτης δόσης.

Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον...

Δεν υπάρχουν σχόλια: