26.8.15

Τι δείχνουν τα πρώτα ευρήματα από τα γκάλοπ που «τρέχουν»...


Ανοικτό παιχνίδι με αβέβαιο νικητή και έντονη τάση για κατακερματισμό της ψήφου των πολιτών που μπορεί να στείλουν στην επόμενη Βουλή οκτώ -ή ίσως και…
εννέα- κόμματα, προοιωνίζονται τα πρώτα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται για την κάλπη του Σεπτεμβρίου.

Οι περισσότερες μετρήσεις ξεκίνησαν να «τρέχουν» από το πρωί της Δευτέρας που άρχισε η επιστροφή των «αδειούχων» και  παραθεριστών του Αυγούστου και η κατ΄ αρχήν εικόνα την οποία αποκομίζουν οι αναλυτές από τα πρώτα ερωτηματολόγια τα οποία συγκέντρωσαν το προηγούμενο διήμερο αποτυπώνει μια άνευ προηγούμενου υψηλή αβεβαιότητα για την εκλογική συμπεριφορά μεγάλου μέρους των εκλογέων.

Τα μόνα σίγουρα δεδομένα είναι η υψηλή ρευστότητα του εκλογικού σώματος και η έντονη δυσανασχέτηση που προκάλεσε σε ευρύτατα στρώματα η προκήρυξη των εκλογών, γεγονός που επηρεάζει την πρόθεση ψήφου και τροφοδοτεί την διαπιστούμενη αυξημένη τάση για αποχή και το ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Διατηρώντας πολλές επιφυλάξεις, καθώς αρκετός κόσμος παραμένει ακόμη στις παραλίες ή είναι γενικώς σε διάθεση διακοπών και δεν μπορεί να μετρηθεί αυθεντικά η βούλησή του, το βασικό συμπέρασμα στο οποίο οδηγούνται οι περισσότεροι δημοσκόποι είναι ότι, πριν ακόμη τα κόμματα λάβουν θέσεις στην αφετηρία του εκλογικού στίβου, ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και η Νέα Δημοκρατία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη θα κονταροχτυπηθούν για την πρώτη θέση.

Στο 2% η ψαλίδα, πολύ κοντά Τσίπρας και Μεϊμαράκης

Τα αρχικά ευρήματα, σύμφωνα με το protothema.gr, δείχνουν χαμηλές επιδόσεις και για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα που κινούνται στην περιοχή λίγο πάνω από το 20%. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα ελαφρύ -και «μάλλον ανατρέψιμο»- προβάδισμα το οποίο, υπό τις παρούσες συνθήκες, φαίνεται να μην ξεπερνά τις δύο εκατοστιαίες μονάδες.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: