10.8.15

Σταϊκούρας: Να προχωρήσει άμεσα η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών...


Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος ασκεί η ΝΔ διά του συντονιστή οικονομικών υποθέσεων, Χρήστου Σταϊκούρα. 
Ο ίδιος καλεί την κυβέρνηση να δράσει άμεσα ώστε...
να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊκούρας, «η κυβέρνηση, εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών της, έφερε το τραπεζικό σύστημα αντιμέτωπο με τεράστιους κινδύνους, που διογκώθηκαν μετά την πρόσφατη τραπεζική αργία και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς».

 Οβουλευτής της Ν.Δ., αναφέρει πως «οι συνολικές καταθέσεις και τα repos των πιστωτικών ιδρυμάτων, από το Δεκέμβριο του 2014, μειώθηκαν περίπου κατά 50 δισ. ευρώ, ή κατά περίπου 25% επί του συνόλου τους», ενώ παράλληλα «η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών επιδεινώθηκε, καθώς αυξήθηκαν ραγδαία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εξαιτίας τόσο της μεγάλης - εφέτος - επιβράδυνσης του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης και της επιστροφής στην ύφεση, όσο και της κουλτούρας μη-πληρωμών που καλλιεργούσε επί μακρόν η κυβέρνηση».

Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η χρηματοδότηση των τραπεζών να γίνεται, κυρίως, μέσω του Ευρωσυστήματος. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο βουλευτής της Ν.Δ., η χρηματοδότηση μέσω του ELA διαμορφώνεται πλέον περίπου στα 87 δισ. ευρώ, από μηδέν στο τέλος του 2014, ενώ, η συνολική χρηματοδότηση μέσω του Ευρωσυστήματος διαμορφώνεται περίπου στα 127 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας, για πρώτη φορά, το ύψος των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι πλέον «καθίσταται αναγκαία και μία νέα, μεγάλη, ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μη συστημικών και συνεταιριστικών τραπεζών, της τάξεως των 20 δισ. ευρώ», ανάγκες που όπως σημειώνει, «προέκυψαν, στο σύνολό τους, το 1ο εξάμηνο του 2015».

Μέσα στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι«η κυβέρνηση, παγιδευμένη σε ιδεοληψίες, μύθους, ψευδαισθήσεις και ενδογενείς αντιφάσεις, χωρίς πολιτική κατεύθυνση, σχέδιο και βούληση, έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα στο τέλμα. Το κόστος για το Δημόσιο, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι ήδη μεγάλο και μέρα με την ημέρα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο»,

Τέλος, ο κ. Σταικούρας κλείνει την επιστολή του καθιστώντας σαφές ότι "Η κυβέρνηση να προχωρήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία, το ταχύτερο δυνατό, την αναγκαία έτσι όπως η ίδια διαμόρφωσε την κατάσταση, νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: