16.8.15

Οι «ειρηνευτές» που βιάζουν...

Κυανόκρανοι της δύναμης MINUSCA στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Χρειάστηκε μια νέα καταγγελία για βιασμό ανήλικης και εν ψυχρώ δολοφονία αμάχων για να αντιδράσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν -έστω και καθυστερημένα- εξαναγκάζοντας σε...
παραίτηση τον Σενεγαλέζο στρατηγό Μπαμπακάρ Γκάγε, ειδικό απεσταλμένο του στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και επικεφαλής τής εκεί ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, MINUSCA.

Ερευνα της Διεθνούς Αμνηστίας κατέγραψε καταθέσεις 15 αυτοπτών μαρτύρων που επιβεβαιώνουν τον βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού αλλά και τους φόνους του 61χρονου Μπάλα Χάντζι και του 16χρονου γιου του Σουλεϊμάνε έξω από το σπίτι τους, στη διάρκεια επιχείρησης της MINUSCA στον μουσουλμανικό θύλακα ΡΚ5 της πρωτεύουσας Μπανγκούι, στις 2 και 3 Αυγούστου.

Μιλώντας στη διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση, το 12χρονο κορίτσι είπε πως όταν κυανόκρανοι εισέβαλαν βίαια στο σπίτι της οικογένειάς της για να κάνουν έρευνα, κρύφτηκε έντρομη στην τουαλέτα, από όπου ένας άντρας που έφερε το γαλάζιο κράνος και το γιλέκο των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, την έσυρε έξω και τη βίασε.

«Οταν άρχισα να φωνάζω, με χαστούκισε δυνατά και μου έκλεισε το στόμα με το χέρι του», είπε το παιδί σε κατάσταση σοκ στους ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στην αυστηρή ανακοίνωση της οργάνωσης, που απαιτεί την άμεση διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για αυτά τα εγκλήματα, αλλά και στη διεθνή κατακραυγή για την -αν μη τι άλλο- απροθυμία του ΟΗΕ να διερευνήσει τη σωρεία των ανάλογων καταγγελιών για τα μέλη των αποστολών του, ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε -για μία ακόμη φορά- «συγκλονισμένος» και δεσμεύτηκε πως «φτάνει πια».

«Δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια πόσο θυμό, ντροπή και αγωνία νιώθω από τις χρόνια επαναλαμβανόμενες αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση από δυνάμεις του ΟΗΕ», είπε σε δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας πως αναλαμβάνει «αποφασιστική δράση» για να φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης όλους τους εμπλεκομένους και συγκαλώντας την Πέμπτη ειδική συζήτηση για το θέμα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τόνισε μάλιστα κατηγορηματικά πως «όταν αναπτύσσουμε κυανόκρανους, το κάνουμε για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους στους πιο επικίνδυνους τόπους του κόσμου. Δεν θα ανεχτώ καμιά πράξη που οδηγεί τους ανθρώπους να νιώθουν, αντί για εμπιστοσύνη, φόβο».

Ωστόσο οι πρωτοβουλίες του δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς τον διεθνή οργανισμό. Ηταν αυτός που διόρισε τον Γκάγε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, παρότι ο 64χρονος στρατηγός είχε ηγηθεί της MONUC στο Κογκό, της πιο αμφιλεγόμενης από τις πρόσφατες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ λόγω των εκατοντάδων καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση από τα μέλη της.

Αλλωστε χρειάστηκε να φτάσει Ιούνιος του 2015 για να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης του σκανδάλου βιασμών περισσότερων από δέκα παιδιών ηλικίας 9-16 ετών σε στρατόπεδο εκτοπισμένων στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μπανγκούι.

Τα περιστατικά διαδραματίστηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2013 και Ιουνίου 2014 με φερόμενους θύτες Γάλλους στρατιώτες της επιχείρησης Sangari (που δεν τελούσε υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ) αλλά και Αφρικανούς της προηγούμενης ειρηνευτικής αποστολής.

Το σκάνδαλο αποσιωπήθηκε και δεν θα έβλεπε το φως της δημοσιότητας αν φέτος τον Απρίλιο η βρετανική Guardian δεν αποκάλυπτε πως ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, Αντερς Κόμπας, απολύθηκε επειδή πέρσι -εξοργισμένος από την αδράνεια των αρμοδίων για την αποτροπή και τιμωρία αυτών των εγκλημάτων- διοχέτευσε στη γαλλική Δικαιοσύνη την προκαταρκτική έκθεση που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ύπατου αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η έκθεση περιλάμβανε συγκλονιστικές λεπτομέρειες των παιδιών θυμάτων για το πώς οι στρατιώτες, που ήρθαν να τα προστατέψουν, τα κακοποιούσαν συστηματικά με αντάλλαγμα λίγο φαγητό.

Ο σάλος που προκλήθηκε από αυτή την αποκάλυψη αλλά και οι τελευταίες καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας αφύπνισαν -προς το παρόν τουλάχιστον- τα αναισθητοποιημένα ανακλαστικά του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με τον Μπαν Κι Μουν να ζητά από τα θύματα να καταγγέλλουν κάθε κρούσμα, υποσχόμενος πως θα διερευνήσει ενδελεχώς «όλα και καθένα ξεχωριστά».

Οχι ωστόσο και τις καταγγελίες διεθνών οργανισμών, όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), για το πώς κυανόκρανοι σκοτώνουν αμάχους, ανάμεσά τους και παιδιά, εμποδίζουν να φτάσουν σε ασφαλείς τόπους πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις εχθροπραξίες και «εξαφανίζουν ολόκληρες οικογένειες».

Ενδεικτική η αιχμηρή διατύπωση του HRW: «Συνολικά η διεθνής απάντηση στην κρίση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει χαρακτηριστεί από αποτυχίες και σοβαρές καταγγελίες για καταχρήσεις και κακοποιήσεις από τους κυανόκρανους, περιλαμβανομένων εκτελέσεων και σεξουαλικής βίας»

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: