9.8.15

Τι κρύβεται πίσω από την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής στην Κνωσό...

 Τι κρύβεται πίσω από την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής στην Κνωσσό
Και τι απαντούν οι αρμόδιοι για το σκάνδαλο...
Συνεχείς είναι οι έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών στο πωλητήριο του ΤΑΠΑ της Κνωσού, μετά το πρωτοφανές περιστατικό με το κρούσμα φοροδιαφυγής που εντόπισε το ΣΔΟΕ την περασμένη Πέμπτη.  
 Στον αρχαιολογικό χώρο βρέθηκε η...
προϊσταμένη της ΚΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κυρια Βασιλική Σηφακάκη στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, ως επικεφαλής του ελέγχου που διενεργήθηκε από την υπηρεσία, ενώ για πρώτη φορά μιλά για το περιστατικό που προκάλεσε αίσθηση σε πανελλαδικό επίπεδο και όχι μόνο, ο αρχιφύλακας του αρχαιολογικού χώρου Νίκος Παπαδάκης. 
  Σύμφωνα με την κυρια Σηφακάκη, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ), καθώς όπως επισήμανε η ίδια στόχος είναι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. 
Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι τα πωλητήρια του ΤΑΠΑ που λειτουργούν στην Κνωσό και γενικότερα σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας, έχουν υιοθετήσει ένα ιδιότυπο σύστημα λειτουργίας, το οποίο προκύπτει από το γεγονός ότι άλλη διαδικασία ακολουθείται για την πώληση αναμνηστικών και εκμαγείων που προέρχονται από το ίδιο το Ταμείο και άλλη για τα είδη που προέρχονται από τρίτους.   
Η κυρια Σηφακάκη τόνισε ακόμη ότι όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ΚΓ Εφορείας θα υπάρξει αναλυτικό πόρισμα που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού ενώ θα ακολουθήσει και διαχειριστικός έλεγχος από το ίδιο το ΤΑΠΑ, στο οποίο αποδίδεται το σύνολο των κερδών των καταστημάτων με τα αναμνηστικά.  
 Ακόμη, η κυρια Σηφακάκη διευκρίνισε ότι το ΣΔΟΕ έφτασε στην Κνωσό μετά από καταγγελία πελάτη του καταστήματος, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι το περιστατικό δεν αφορά σε υπεξαίρεση η ενθυλάκωση χρημάτων από την πλευρά των πωλητών, καθώς η διαδικασία της πώλησης των αντικειμένων γίνεται με ένα ιδιαίτερα αυστηρό σύστημα.   
Από την πλευρά του ο αρχιφύλακας του ανακτόρου της Κνωσού Νίκος Παπαδάκης, μιλώντας στην κάμερα του cretapost (από όπου και το ρεπορτάζ), υπογράμμισε ότι η λειτουργία του πωλητηρίου εντάσσεται στις αρμοδιότητες του ΤΑΠΑ, το οποίο προσλαμβάνει και τους πωλητές και είναι το μοναδικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, στο οποίο δεν έχουν δικαιοδοσία και αρμοδιότητα οι αρχαιοφύλακες, οι οποίοι στην ουσία είναι και οι μοναδικοί υπάλληλοι της Κνωσού. Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι αρχαιοφύλακες έχουν την ευθύνη για τη φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου, τη λειτουργία των εκδοτηρίων και τον έλεγχο των εισιτηρίων στην είσοδο του ανακτόρου, αλλά όχι και τη λειτουργία του καταστήματος με τα αναμνηστικά.  

 Τι κρύβεται  

 Τι συνέβη όμως και ξαφνικά ένα σύστημα που λειτουργεί επί σειρά ετών και αποτελεί παγιωμένη μέθοδο του εισπρακτικού οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού καταγγέλλεται αυθορμήτως από καταναλωτές και μάλιστα με τόση δημοσιότητα; 
  Η απάντηση βρίσκεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, στην δριμεία αντιπαράθεση του Υπουργείου με τον ίδιο τον εισπρακτικό μηχανισμό του, τον διαβόητο ΤΑΠΑ, που οδήγησε ακόμα και σε χειροδικίες σε πρόσφατη συνεδριάση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, όταν μαινόμενοι συνδικαλιστές εφόρμησαν στον χώρο όπου συνεδρίαζε το Δ.Σ.   
Αρχικά, το υπουργείο υποχώρησε στις αξιώσεις των συνδικαλιστών, και ακολούθως σύμφωνα με την οικεία τακτική του, ξεκίνησε την αποδόμηση του "αντιπάλου" του. 
  Ας δούμε και το ρεπορτάζ του τοπικού καναλιού της Κρήτης creta.tv

lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: