11.8.15

Το Βερολίνο προσπάθησε να "τορπιλίσει" τη συμφωνία...

Βαρύ κλίμα ανάμεσα σε Τσίπρα-Μέρκελ για το δάνειο-γέφυρα
Βαρύ κλίμα με την Ανγκελα Μέρκελ. 

Το ολονύκτιο θρίλερ και η παρέμβαση Τσίπρα που οδήγησε σε συμφωνία...

Επαφές με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τη Δευτέρα το βράδυ ο πρωθυπουργός,  ωστε να  "κλείσει" η συμφωνία, το αργότερο ως το πρωί της Τρίτης.
Σύμφωνα με...
πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το κλίμα στην επικοινωνία του Αλέξη Τσιπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο ήταν βαρύ. Η Μέρκελ προσπάθησε να επαναφέρει το θέμα της συμφωνίας – γέφυρα, λέγοντας ότι το Βερολίνο δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς.

Τότε ήταν που ο Ελληνας πρωθυπουργός αναζήτησε στήριξη και ενώ η διαπραγμάτευση συνεχιζόταν στο "Χίλτον". Ο κ. Τσίπρας μίλησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρόεδρο της Κομισιόν, οι οποίοι ήταν πολύ πιο υποστηρικτικοί, τονίζοντας την πάγια θέση Παρισιού και Βρυξελλών για άμεση και συνολική συμφωνία.


Η πρωτοβουλία αυτή κρίθηκε αναγκαία, ώστε να κλείσει η συμφωνία χωρίς επιπλέον προσκόμματα, καθώς η Αθήνα είχε αντιληφθεί πως υπήρχε διάθεση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να τορπιλιστεί η συμφωνία και ο Σόιμπλε είχε καταστήσει σαφές ότι προκρίνει ένα νέο δάνειο γέφυρα.


Η κυβέρνηση στρέφει πλέον το βλέμμα στο Eurogroup της Παρασκευής για να διαπιστωθεί επακριβώς η γερμανική θέση, και επιζητεί τη στήριξη της Κομισιόν και του Παρισιού στην κρίσιμη αυτή μάχη, ώστε να αποφευχθούν οι βλέψεις του Βερολίνου για συμφωνία - γέφυρα.


Σημειώνεται ότι οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών έκλεισαν τελικά το πρωί με συμφωνία, με τις δυο πλευρές να έχουν καταλήξει στο κείμενο του μνημονίου, και να απομένουν μόνο μερικές τεχνικές λεπτομέρειες για την οριστικοποίησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: