3.8.15

Σε εξέλιξη το τετ α τετ Κατρούγκαλου-τρόικας...

Τετ- α- τετ Κατρούγκαλου με τρόικα- Στο τραπέζι τα «αγκάθια» για τη συμφωνία
Στο τραπέζι τα «αγκάθια» για τη συμφωνία...
Άτυπη συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμών έχουν αυτή την ώρα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. 
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με...
πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι για την συμφωνία στο τραπέζι ακόμα βρίσκεται το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο με μειώσεις για τους υπαλλήλους καθώς και τα πιθανά ισοδύναμα μέτρα για τις επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων. Ερώτημα παραμένει το πως θα υπολογίζονται οι μειώσεις στις συντάξεις, τι θα γίνει με το ΕΚΑΣ.

Αγκάθια είναι η μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς που ζητούν οι δανειστές. Οι θεσμοί θέλουν να ενσωματωθεί στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματο, ενώ στο... στόχαστρο βρίσκονται τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και το πώς θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Την ίδια ώρα,  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ότι το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται και ετοιμάζεται για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές έως τις 20 Αυγούστου, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποκλίσεις που θα απαιτήσουν προσαρμογές, δήλωσε στον ΣΚΑΪ

«Βλέποντας και κάνοντας», σχολίασε ο κ. Μάρδας, σημειώνοντας πως τα χρονοδιαγράμματα είναι «ομολογουμένως πιεστικά» και ασκούν μεγάλη πίεση στο προσωπικό, που ήδη έχει σηκώσει μεγάλο βάρος. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου, οπότε θα πρέπει να πληρωθεί ομόλογο 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, οι εταίροι θα πρέπει να εγκρίνουν ένα νέο δάνειο-γέφυρα, το οποίο όμως κατά πάσα πιθανότητα θα συνοδεύεται από νέα δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς πως η τετραμερής έχει ενστάσεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και για το συντελεστή του 8% στην εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα των 500.000 ευρώ και άνω. Σε ό,τι αφορά πάντως τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, επισήμανε ότι πρόκειται για μέτρο που έχει πλέον «μπει σε τροχιά», αποφέρει χρήματα στο κράτος και εξυπηρετεί τους πολίτες, ακόμα κι αν δεν κινείται μέσα στην «κουλτούρα» που θα ήθελαν οι δανειστές.

Ο κ. Μάρδας υπογράμμισε πως το κύριο πρόβλημα για τη χώρα μας δεν είναι τα μεμονωμένα μέτρα αλλά ένα συνολικότερο έλλειμμα εμπιστοσύνης, που υπήρχε ήδη από τη δεκαετία του 1980 και έχει επανέλθει τα τελευταία χρόνια, με μερική ευθύνη – όπως παραδέχτηκε – και της σημερινής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως φιλοδοξία του Μαξίμου είναι το τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων και η τριετής συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει το δάνειο των 25 δισ. ευρώ, να έρθουν μαζί στη Βουλή αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Με αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου φιλοδοξεί ο πήχης στη Βουλή όσων στηρίξουν τη συμφωνία να μην πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου.

Θα ψηφίσουμε, μέχρι τις 18 Αυγούστου, όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και περιλαμβάνονται στο κείμενο της 12ης Ιουλίου, σημειώνουν στην κυβέρνηση, απαντώντας επί της ουσίας στα δημοσιεύματα για νέες απαιτήσεις από πλευράς δανειστών.

Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το μεγάλο θέμα των δημοσιονομικών στόχων σε βάθος τριετίας, με τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί να αποκαλύπτει σε σημερινή του συνέντευξη στο Έθνος ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία έχει επιδεινωθεί σημαντικά και ότι η Αθήνα έχει συμφωνήσει αυτό να ληφθεί υπ' όψιν κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους.

Συνάντηση της ΕΣΕΕ με τους εκπροσώπους των θεσμών

Tο παρεμπόριο και η ανασφάλιστη εργασία, οι επιπτώσεις των capital controls στην αγορά, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων με τελευταία την αύξηση του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων συζητήθηκαν μεταξύ άλλων σε συνάντηση του ΔΣ και στελεχών της ΕΣΕΕ με εκπροσώπους των δανειστών (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή ύστερα από αίτημα των θεσμών.

Για τις επιπτώσεις των capital controls ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις οδηγούν μετά το "Bank-Run" και σε "Business-Run", αφού εκτιμάται πως έχουν γίνει 60.000 αιτήσεις ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών στη Βουλγαρία και πλήθος ΜμΕ δηλώνουν έμπρακτο ενδιαφέρον για τη μεταφορά τους σε γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Κύπρο κλπ) εξαιτίας και του κατά πολύ ευνοϊκότερου φορολογικού τους καθεστώτος. Έκανε λόγο, επίσης, για σοβαρό κίνδυνο ελλείψεων στην αγορά καθώς τα όρια που ισχύουν για χρηματοδότηση των εισαγωγών δεν επαρκούν.

Και υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών πληρωμών υποχρεώσεων στο εξωτερικό, την απομάκρυνση της επιλογής του bail in για σταδιακή αποκατάσταση λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρθηκε επίσης στην φορολογική επιβάρυνση ύψους 7,8 δισ. ευρώ (άμεσοι φόροι, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρος αλληλεγγύης, φόρος πολυτελείας κλπ), την οποία καλούνται να καταβάλλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα μέχρι το τέλος του έτους, τονίζοντας πως σκοπός θα πρέπει να ήταν η ανάπτυξη της οικονομίας και όχι η συνεχής επιβολή νέων φόρων.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: