5.8.15

Προσπάθεια γεφύρωσης των διαφωνιών με αιχμή συνταξιοδοτήσεις...

...Ταμείο αποκρατικοποιήσεων και κόκκινα δάνεια...
Ανασκόπηση της πορείας των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει η νέα συνάντηση που έχουν την Τετάρτη οι ...
υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στο τραπέζι θα τεθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, που έχουν καταγραφεί από τις δύο πλευρές και είναι αρκετά.

Από το μακροοικονομικό σενάριο της τριετίας, ώστε να φτάσουμε το 2018 σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων και το νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων με στόχο έσοδα 50 δις ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών οι διαφωνίες δεν είναι αξεπέραστες.

Για συγκλίσεις, αλλά και θέματα στα οποία υπήρξαν αποκλίσεις απόψεων έκανε χαρακτηριστικά λόγο την Τρίτη ο κ. Τσακαλώτος. «Θα τα εξετάσουμε και θα επανέλθουμε. Δεν μου δημιουργήθηκε, όμως, η εντύπωση ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και ότι από αυτά τα σημεία θα υπάρξει μεγάλη διαφωνία» σημείωσε.


Το γεφύρωμα πάντως των διαφωνιών σε κάποιες πτυχές, όπως όλα δείχνουν, θα πονέσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι πρόωρες συντάξεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη νέα δέσμη προαπαιτούμενων την οποία θα κληθεί να ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο έως τις 18 Αυγούστου, θα προβλέπεται ο ξαφνικός θάνατός τους.


Με διαχωριστική γραμμή την 1η Ιουλίου ή το πολύ τις πρώτες μέρες του Αυγούστου (προκειμένου να ξεπεραστούν ενδεχόμενοι σκόπελοι από την αναδρομικότητα) , όσοι δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης πληρώντας τόσο το κριτήριο του ορίου ηλικίας όσο και των ετών ασφάλισης, θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν για έως και ακόμα πέντε χρόνια.


Στο πακέτο των προαπαιτούμενων αναμένεται να περιληφθεί και μια ακόμα δέσμη κατάργησης φόρων υπέρ τρίτων ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση κέρδισε τη μάχη για το φορολογικό των αγροτών ως προς τον χρόνο. Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των αγροτών μετατίθενται για αργότερα, κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο όταν θα έρθει και το ευρύτερο πακέτο αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.


Όλα τα ανοιχτά ζητήματα ξεκινώντας από τα κόκκινα δάνεια (αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για χρονική διευθέτηση του δανείου με κούρεμα οφειλών μόνο για εξαιρετικά ευπαθείς ομάδες) θα τεθούν στη συνάντηση της Τετάρτης.


Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως την Τρίτη παρουσιάστηκε η σχετική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια. Στόχος, όπως είπε, είναι τόσο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, όσο και η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που εμπλέκονται.


Πρόσθεσε δε, ότι η παρούσα πρόταση είναι στο πνεύμα των αρχικών προτάσεων, «αλλά έχουν περάσει και τρεις μήνες διαπραγματεύσεων». Το θέμα συνδέεται άμεσα με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Για την αντιμετώπισή του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης προσέλαβε ως σύμβουλο την ιαπωνική τράπεζα Nomura, με βασική αρχή πως η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα οδηγήσει σε άρση των Capital Controls εντός του 2015...

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: