7.8.15

Πωλείται «παραθυράκι» στα capital controls ...

Τουρισμός
...μέσω Λουξεμβούργου...
Τα capital controls ήρθαν για να μείνουν και μπορεί για τους περισσότερους από εμάς, που τα... capitals μας είναι από περιορισμένα έως ανύπαρκτα, το control να μη σημαίνει τίποτα, όμως κάποιοι που εξακολουθούν να βγάζουν χρήματα στην καθημαγμένη οικονομικά Ελλάδα ψάχνουν τρόπους να τα «σπάσουν».

Eναν τέτοιο τρόπο διαφημίζουν με το...
βαλιτσάκι τους ανά χείρας εμπορικοί αντιπρόσωποι που περιοδεύουν σε ταβέρνες, μπαρ και μικρομάγαζα, πουλώντας τους τη «μαγική κάρτα» που θα βγάλει το χρήμα χωρίς κανέναν έλεγχο στο Λουξεμβούργο.

Ο κύριος Μ. (τα πλήρη στοιχεία του στη διάθεση της "Εφημερίδας των Συντακτών") έχει εστιατόριο σε τουριστικό θέρετρο της Αττικής. Ο αντιπρόσωπος της εταιρείας τον επισκέφτηκε πριν από λίγες μέρες κι αφού έφαγε καλά ως πελάτης, του μίλησε... εμπιστευτικά για τη «μεγάλη ευκαιρία».

Ο κ. Μ. με μόνο 240 ευρώ+ΦΠΑ θα αγόραζε το... έξυπνο μηχάνημα, με το οποίο θα μετέφερε τα χρήματα που θα πλήρωναν με κάρτες οι πελάτες του απευθείας στο Λουξεμβούργο. «Μου είπε ότι είναι απολύτως νόμιμο», διηγείται στην «Εφ.Συν.». «Θα έβγαζα έξω τις εισπράξεις της ημέρας με μια προμήθεια για την εταιρεία τους 1,99%. Τα χρήματα θα μεταφέρονταν πρώτα στο Λουξεμβούργο κι από εκεί θα μπορούσα να τα μεταφέρω σε όποια τράπεζα του εξωτερικού θέλω. Θα μου έβγαζαν και κάρτα για να κάνω αναλήψεις μέχρι 2.000 την ημέρα. Φοβήθηκα όμως».

Ηλεκτρονικό χρήμα

Η εν λόγω εταιρεία πουλάει τερματικά αποδοχής καρτών (POS). Οι συναλλαγές που γίνονται από τερματικά προϋποθέτουν την ύπαρξη της φυσικής παρουσίας του κατόχου της κάρτας. Το τερματικό επικοινωνεί με το έξυπνο chip της κάρτας και ο κάτοχος της κάρτας καλείται να εισάγει το προσωπικό του PIN, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Λόγω της περιορισμένης κυκλοφορίας χρήματος στην αγορά, όλο και περισσότερα μαγαζιά και καταναλωτές χρησιμοποιούν πια κάρτες. Μόνο που η συγκεκριμένη συναλλαγή έχει μια διαφορά, εφόσον η εταιρεία δηλώνει ότι συνεργάζεται όχι με ελληνική τράπεζα, αλλά με ξένη.

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της: «Προσφέρει χρεωστικές και πιστωτικές μεταφορές χρημάτων, διεθνείς μεταφορές χρημάτων, έκδοση ηλεκτρονικού χρήματος και πρωτοποριακές υπηρεσίες πληρωμών διαμέσου φορητών συσκευών POS τεχνολογίας NFC [...] Είναι ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα νόμιμα εγγεγραμμένο στο Λουξεμβούργο την 17/08/2009, με έδρα το Λουξεμβούργο (λεωφόρος Royal 10, L-2449), αδειοδοτημένο ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος [...] Τελεί υπό την εποπτεία της αρμόδιας αρχής του Λουξεμβούργου, την επιτροπή εποπτείας χρηματοοικονομικού τομέα (CSSF - δείτε και εδώ) και είναι μέλος της ένωσης τραπεζιτών Λουξεμβούργου (ABBL) [...] Είναι αδειοδοτημένος οργανισμός παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικού χρήματος και πληρωμών απευθείας σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.».

Σύμφωνα με την εταιρεία, στο πακέτο περιλαμβάνεται δωρεάν λογαριασμός ηλεκτρονικού χρήματος με ΙΒΑΝ από βαθμολογημένη με ΑΑΑ οικονομία και δωρεάν προπληρωμένη επαγγελματική κάρτα. Διαφημίζει επίσης ότι για την υπηρεσία δεν είναι αναγκαία η ύπαρξη άλλου τραπεζικού λογαριασμού και οι πελάτες έχουν άμεση πρόσβαση στα χρήματά τους μέσω της προπληρωμένης κάρτας που συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο ή μπορούν να τα μεταφέρουν σχεδόν σε οποιαδήποτε τράπεζα στον κόσμο.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: