16.8.15

"Economist": Το ελληνικό πρόγραμμα θα περάσει...

Economist: Το ελληνικό πρόγραμμα θα περάσει, αφού έχει τη στήριξη του Σόιμπλε
... αφού έχει τη στήριξη του Σόιμπλε...
Την εκτίμηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο κάνει ο "Economist".

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, από τη στιγμή που το πρόγραμμα έχει τη στήριξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν... θα υπάρξει πρόβλημα κατά τη ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ.

Παράλληλα, εξηγεί ότι ακόμα αν τα εθνικά κοινοβούλια μικρότερων χωρών απορρίψουν τη συμφωνία αυτό δεν θα την εκτροχιάσει καθώς η διαδικασία ψηφοφορίας στον ESM επιτρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται με το 85% των ψήφων η βαρύτητα των οποίων είναι ανάλογη του μεγέθους της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι ενώ μια μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία μπορεί να μπλοκάρει τέτοιες αποφάσεις, δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο με από μια μικρότερη χώρα.

Σχετικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο "Economist" αναφέρει ότι η Γερμανία βρίσκεται σε δίλημμα καθώς από τη μια το Βερολίνο πιστεύει ότι θα αποτελέσει έναν καλύτερο «επιτηρητή» απο την Κομισιόν για την εφαρμογή του προγράμματος αλλά από την άλλη η Γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει επ' ουδενί να προσφέρει το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους που ζητά το ταμείο καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει παρόμοια αιτήματα από άλλες χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς διάσωσης. 

Ο "Economist" σχολιάζει, επίσης, ότι αυτό που βοήθησε στην οριστικοποίηση της συμφωνίας ήταν «η αλλαγή μυαλού από τον Αλεξη Τσίπρα» μετά από έξι μήνες συγκρούσεων με τους διεθνείς πιστωτές.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αναφέρει ότι τυχόν θετικό αποτέλεσμα για τον Τσίπρα ως επικεφαλής ενός πιο πραγματιστικού κόμματος απαλλαγμένου από τους αριστεριστές του ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις πιθανότητες να λειτουργήσει το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. «Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο για την Ελλάδα. Ακριβώς όπως και πριν, το πολιτικό ρίσκο θα μπορούσε να καταστρέψει τις προοπτικές στην Ελλάδα» καταλήγει το άρθρο του "Economist".

Δεν υπάρχουν σχόλια: