20.8.15

«Τρενάρει» τη συμφωνία η Fraport...


Νέες δηλώσεις είχαμε από εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας Fraport που έρχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερα τα πράγματα για τη συμφωνία που αφορά τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Χθες, η κυβέρνηση έκανε σαφές πως «έχει...
τηρήσει απόλυτα τα συμφωνηθέντα» και πως αν η εταιρεία επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης τότε αυτή θα «είναι συνολική».

«Εξαιτίας της μακράς διακοπής των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, είναι απίθανο να αναλάβουμε τη διαχείριση των 14 αεροδρομίων αυτή τη χρονιά», φέρεται να δήλωσε στο Reuters, εκπρόσωπος της Fraport επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για σκληρές κόντρες μέχρι την τελική υπογραφή.

«Η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης δεν ισοδυναμεί με ολοκλήρωση του συμβολαίου αλλά προσφέρει μια βάση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα χτίσουμε από εκεί που μείναμε», δήλωνε χθες εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας, προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης.

Για την αποκρατικοποίηση των 14ων περιφερειακών αεροδρομίων και τις πρόσθετες εγγυήσεις που φέρεται να ζητά η ελληνογερμανική κοινοπραξία Fraport - Slentel, η Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για προσχήματα.
«Προφανώς μια εταιρεία θα θέλει να χρησιμοποιήσει όλα τα επιχειρήματα, προκειμένου να βελτιώσει τους όρους υπέρ της. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Αυτή είναι μια συμφωνία η οποία έχει καταλήξει, έχει γίνει ο διαγωνισμός και έχει γίνει η διαδικασία», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Διευκρινίσεις από το Μαξίμου

Tο αργότερο ώς τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα περιφερειακά αεροδρόμια, με το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει διευκρινήσεις για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «η ολοκλήρωση της παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων, χωρίς μεταβολή των όρων που είχαν συμφωνηθεί από τη προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελούσε (για ευνόητους λόγους) ρητό όρο της συμφωνίας που προέκυψε από τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου.

Η κυβέρνηση τήρησε απολύτως τα συμφωνηθέντα και στις 18 Αυγούστου, δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ με αριθμό 240.Β/2015».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν: «Αν και εφόσον η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία εγείρει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, η επαναδιαπραγμάτευση δεν θα περιορίζεται στα ζητήματα που θα τεθούν από την εταιρία, αλλά θα είναι συνολική».

ΤΑΙΠΕΔ: Σύντομα η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης

To τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την κοινοπραξία Fraport AG-Slentel Ltd η οποία επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με την ανανέωση των εγγυητικών επιστολών συνολικού ύψους 30.000.000 ευρώ τον Απρίλιο 2015, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Η πρόσφατη απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου για την οικονομική πολιτική ανοίγει το δρόμο για τη συγκεκριμενοποίηση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν σύντομα στην υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης, τονίζει το ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: