3.8.15

Kόκκινο πανί για τους... γαλάζιους...

Kόκκινο πανί για τους... γαλάζιους
Οσο και αν προσπαθεί η Ν.Δ. να αφήσει κατά μέρος την υπόθεση Βαρουφάκη, μέχρι να κλείσει η εκκρεμότητα της συμφωνίας με τους εταίρους, δεν μπορεί να συγκρατήσει πλέον τις αντιδράσεις που προκαλεί ο τέως υπουργός Οικονομικών με τις δημόσιες παρεμβάσεις του.
Η...

κάλυψη που έδωσε ο πρωθυπουργός, την περασμένη Παρασκευή, θεωρείται ανεπαρκής από το επιτελείο του Ευάγγ. Μεϊμαράκη και εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να υποβληθεί αίτημα για τη σύσταση νέας εξεταστικής επιτροπής, εάν δεν γίνει δεκτό το αίτημα να μπει κατά προτεραιότητα το ζήτημα με το plan B στην εξεταστική για τα Μνημόνια.

Η νέα συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη στην ισπανική «El Pais» και τα αναρίθμητα δημοσιεύματα στην Ομάδα Δράσης του τέως υπουργού «ασκούν» πίεση προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. να ανεβάσει το θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Για να προλάβει κινήσεις στο εσωτερικό του κόμματός του ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης στις συνεντεύξεις του στο γερμανικό περιοδικό «Focus» και στη «Realnews» τονίζει ότι πρόκειται για πολιτικό σκάνδαλο και προσθέτει ότι «η Ν.Δ. θα εξαντλήσει όλα τα κοινοβουλευτικά και πολιτικά μέσα ελέγχου τα οποία δίνει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής».

Kόκκινο πανί για τους... γαλάζιους Η κάλυψη που προσέφερε ο Αλ. Τσίπρας στον Γ. Βαρου­φάκη δεν έπεισε τη Ν.Δ. | EUROKINISSI
Ολα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας «είναι αδιανόητα και πρωτάκουστα», υπογραμμίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Διπλό... πλήγμα

Η υπόθεση Βαρουφάκη έχει προκαλέσει διπλό πλήγμα, σύμφωνα με τους συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης - το πρώτο στην οικονομία και το δεύτερο στην εικόνα της χώρας και στις σχέσεις με τους εταίρους. Στο οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ. έχουν αθροίσει τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls έτσι όπως αποτυπώνονται στις ανακοινώσεις των επαγγελματικών φορέων, όμως η σταχυολόγηση των δηλώσεων του τέως υπουργού και οι επιπτώσεις που έχουν στην οικονομία αποδεικνύεται δυσκολότερη υπόθεση.

Οι εκτιμήσεις για το άμεσο οικονομικό κόστος τείνουν στο ποσό των 40 δισ. ευρώ. Για το πολιτικό κόστος στη χώρα οι εκτιμήσεις είναι χειρότερες.

Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης στο Focus αναφέρεται απαξιωτικά στους έξι μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.: «Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ήδη έξι μήνες στην εξουσία. Αν και υποσχέθηκε στους Ελληνες “τον ουρανό με τ’ άστρα”, οδηγεί από τότε τη χώρα προς τα πίσω. Μετά το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο και την εισαγωγή των ελέγχων κυκλοφορίας κεφαλαίων (capital controls) πρέπει να υπολογίζουμε ότι η ύφεση θα ξεπερνάει το 3%. Αυτό σημαίνει αυτομάτως αύξηση της ανεργίας».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και το επιτελείο του θεωρούν το 2015 χαμένη χρονιά και βλέπουν ότι η ύφεση ενδέχεται να συνεχιστεί και το 2016, εάν δεν υπάρξουν άμεσα αντισταθμιστικά μέτρα από την Ε.Ε. στα προαπαιτούμενα των θεσμών. Στην κατάσταση όμως που βρίσκεται η κυβέρνηση θεωρείται αμφίβολο εάν μπορεί να αξιοποιήσει τα εργαλεία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανεβάζει τους τόνους κατά του Αλ. Τσίπρα αφήνοντας μάλιστα ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς τη στάση του κόμματός του το επόμενο διάστημα: «Εχουμε πολύ δύσκολες και εξαιρετικά αγωνιώδεις ημέρες μπροστά μας.

Στηρίξαμε τον κ. Τσίπρα στο Κοινοβούλιο, διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα πρέπει να κατοχυρώσει τη θέση της στην Ευρώπη και στο ευρώ. Αλλά δεν είμαστε το στήριγμα του κ. Τσίπρα. Εναπόκειται σε αυτόν να φέρει την -κατά την άποψή του- καλύτερη λύση για τη χώρα. Τι θα συμβεί μετέπειτα, θα το δούμε».

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ζητήσει εγρήγορση της κομματικής μηχανής ενώ ο ίδιος σχεδιάζει πρόγραμμα περιοδειών στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης, με ξεκάθαρο όμως προεκλογικό χαρακτήρα.

Παράλληλα, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου προγραμματίζει το επίσημο προσκλητήριο της Ν.Δ. εν όψει της εθνικής συνδιάσκεψης. Το άνοιγμα δεν γίνεται για τους πρώην υπουργούς και βουλευτές όσο προς τα μεσαία στελέχη, που έχουν αποστασιοποιηθεί ή πέρασαν σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως στους ΑΝ.ΕΛΛ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: