21.8.15

"Le Figaro": Οι αποφάσεις Τσίπρα αποδυναμώνουν την συμφωνία των Βρυξελλών...

 Le Figaro: Οι αποφάσεις Τσίπρα αποδυναμώνουν την συμφωνία των Βρυξελλών«Ελλάδα: Ποιο είναι το μέλλον του πακέτου βοήθειας», διερωτάται η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro" επισημαίνοντας ότι οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αποδυναμώνουν την συμφωνία των Βρυξελλών.
«Ο... Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παραιτήθηκε ενώ η πρώτη δόση του προγράμματος στήριξης είχε καταβληθεί στην Ελλάδα. Αυτή η κυβερνητική αστάθεια αποδυναμώνει τη συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της», επισημαίνει η συντηρητική γαλλική εφημερίδα. 

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε χρόνο την Πέμπτη, μετά την καταβολή της πρώτης δόσης ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, παραιτήθηκε ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσει την βάση του κόμματος. Σ' ένα σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό δήλωσε ότι αντιστέκεται στις πιέσεις και τους εκβιασμούς και ανακοίνωσε ότι παραιτείται. Μετά την εκλογή του τον Ιανουάριο, μ' ένα πρόγραμμα που στρεφόταν κατά των δύο προηγούμενων προγραμμάτων στήριξης, του 2010 και του 2012, συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στροφή υπογράφοντας στις 13 Ιουλίου ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προκειμένου να αποτρέψει τη χώρα του από την έξοδό της από το ευρώ. 

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Τσίπρα, ακόμα και o Μάρτιν Ζελμάιερ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έγραψε στο Twitter: «Οι πρόωρες εκλογές μπορεί να είναι ο τρόπος για να διευρυνθεί η υποστήριξη στο πακέτο βοήθειας», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: