24.8.15

«Μαύρη Δευτέρα» με μνήμες Lehman Brothers για τις αγορές...

 Ζημία 2,5 δισ. ευρω στο χρηματιστήριο της Αθήνας...
Οι φόβοι για τις συνέπειες της μεγαλύτερης του αναμενόμενου επιβράδυνσης της Κίνας, προκάλεσε πανικό στις αγορές κεφαλαίου, οδηγώντας σε ένα παγκόσμιο sell-off (ξεπούλημα) στις μετοχές τα... νομίσματα τα εμπορεύματα και τις αναδυόμενες οικονομίες, με τους αναλυτές να κάνουν λόγω για το φαινόμενο του ντόμινο μετά και την είσοδο της Κίνας στον αποκαλούμενο και ως «παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο» που εξελίσσεται σήμερα στον κόσμο, καθώς οι ισχυρές κεντρικές τράπεζες αύξησαν τους ισολογισμούς τους μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers κατά σχεδόν 10 τρισ. δολάρια «τυπώνοντας χρήμα» για να στηρίξουν την ανάκαμψη.

Οι μετοχές στην  Ασία έκαναν βουτιά στο κενό τη Δευτέρα, με μια εντυπωσιακή πτώση 9% στον δείκτη Shanghai Composite, εξαιτίας των φόβων ότι τα προβλήματα της Κίνας είναι ακόμα μεγαλύτερα από αυτά που εκτιμήθηκαν αρχικά, ενώ περίπου 6 τρισ. δολ., χάθηκαν από την αξία των παγκόσμιων μετοχών, από τη στιγμή που η Κίνα υποτίμησε το γουάν. «Μαύρη Δευτέρα», είχαμε και στο χρηματιστήριο της Αθήνας όπου χάθηκαν περί τα 2,5 δις. ευρω, καθώς ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 10,54% σε νέο χαμηλό 3ετίας. Πάνω από 400 δισ. ευρώ χάθηκαν επίσης σήμερα  στις ευρωαγορές, με τους αναλυτές να κάνουν λόγω για  κατάρρευση «που θυμίζει  Lehman Brothers». Σε κατάσταση πανικού βρέθηκε και η Wall Street με τον  τεχνολογικός δείκτη  Nasdaq να ανοίγει τη συνεδρίαση με «βουτιά» 1.000 μονάδων.

Οι παγκόσμιοι δείκτες αναφοράς, το αργό πετρέλαιο Brent και το WTI, διέσπασαν προς τα κάτω τα ψυχολογικά όρια των 45 δολ./βαρέλι και 40 δολ/βαρέλι, αντίστοιχα, ενώ ο χαλκός που δείχνει την τάση στην οικονομία μειώθηκε σημαντικά, με τον δείκτη των Εμπορευμάτων του Bloomberg να υποχωρεί σε νέο χαμηλό  16 ετών.

Η  πτώση των τιμών του πετρελαίου οδήγησε και τα χρηματιστήρια του κόλπου σε μεγάλες απώλειες, καθώς η «φωτιά» έφτασε και στην Αραβική χερσόνησο. Τα εμπορευματικά νομίσματα δέχονται για άλλη μια φορά το μεγαλύτερο πλήγμα, με επικεφαλής το ραντ Νοτίου Αφρικής, ενώ το ρινγκίτ Μαλαισίας οδεύει ολοταχώς για νέο χαμηλό 17ετίας. Το μπαχτ της Ταϊλάνδης διολίσθησε σε χαμηλό 6 ετών και το γουόν της Νότιας Κορέας, κινείται σε χαμηλό 4 ετών έναντι του δολαρίου, ενώ σε νέο χαμηλό ( και για εσωτερικούς όμως λόγους) κινείται και η λίρα Τουρκίας.

Η υποτίμηση του γουάν και η ανατίμηση του δολαρίου ίσως προσφέρει στη  Fed, λόγους να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται τον επόμενο μήνα, την ώρα που ευρωζώνη και Ιαπωνία, που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια  νομισματικής χαλάρωσης, επιθυμούν υποτίμηση των νομισμάτων τους σε μια προσπάθεια να τονώσουν τους εξαγωγείς που έχουν μεγάλες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.

Καθώς μάλιστα ένα ισχυρό ευρώ δεν αποτελεί επιλογή της ΕΚΤ, η υποτίμηση του γουάν έχει αυξήσει το ρίσκο της επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016.

Η  Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) φέρεται πάντως ότι ετοιμάζεται να «πλημμυρίσει» με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να δώσει ώθηση στον τραπεζικό δανεισμό και να αποτρέψει φυγή κεφαλαίων μετά την υποτίμηση του γουάν. Η κίνηση επίσης της Κίνας να επιτρέψει στο κύριο ασφαλιστικό ταμείο να επενδύσει σε μετοχές για πρώτη φορά, ανοίγει έναν δρόμο για να μπουν κεφάλαια στην αγορά, αλλά δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει τις πωλήσεις.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: