5.8.15

«Merkeln» σημαίνει... αναποφάσιστος...

Η Ανγκελα Μέρκελ στη ΔρέσδηBINTEO...
Σύμφωνα με τους συντάκτες του γερμανικού λεξικού νεανικής αργκό, η λέξη «merkeln» τείνει να γίνει η πλέον δημοφιλής στη Γερμανία. Και παρότι η σημασία της δεν είναι και πολύ κολακευτική για την καγκελάριο, δείχνει την μεγάλη...
επιρροή που ασκεί η  Ανγκελα Μέρκελ.

Σε εθνική δημοσκόπηση για να διαλέξουν οι Γερμανοί τις αγαπημένες τους νέες λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούν οι νέοι στην καθημερινότητα τους, η λέξη “merkeln” είναι πρώτη σε μια λίστα τριάντα, που περιλαμβάνουν άλλες σύγχρονες λεξικές κατασκευές όπως «earthporn» (που σημαίνει όμορφο τοπίο) ή «shippen» (όταν κάποιος έχει μια σχέση) ή «smombie» (όταν κάποιος έχει εμμονή με το κινητό του). Αυτός ο διαγωνισμός του εκδοτικού Οίκου Langenscheidt που ειδικεύεται στη γλώσσα και τα λεξικά, διαρκεί επτά χρόνια και στόχο έχει να αναδείξει την εξέλιξη της Γερμανικής γλώσσας. Λήγει στις 31 Οκτωβρίου οπότε μια επιτροπή θα επιλέξει τις τις λέξεις που θα συμπεριληφθούν στο online λεξικό.

Η λέξη «merkeln» είναι κάτι σαν παραλλαγή του επιθέτου «merkelsch»,που χρησιμοποιείται από το 2010 για να χαρακτηρίσει την πολιτική στρατηγική της Μέρκελ. Και τοποθετείται συνήθως πριν από λέξεις όπως «τακτική», «καθυστέρηση» ή «υπολογισμός» για να δείξει την προσεκτική και συχνά δυσκίνητη προσέγγιση της στα πάντα, από την Ελληνική κρίση μέχρι την απόφαση της για κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Εν μέσω των φημών ότι η 61χρονη καγκελάριος έχει αποφασίσει να διεκδικήσει τέταρτη θητεία, η «είσοδος» της και στο top 10 του λεξικού της αργκό, σημειώνει ο Guardian, αυτό είναι σαφής ένδειξη ότι για τους συμπατριώτες της παραμένει βασικός πυλώνας της πολιτικής ζωής.

Οπως έγραψε το περιοδικό Spiegel, η Μέρκελ και ο γραμματέας του κόμματος της (CDU) έχουν ήδη συναντηθεί για να συζητήσουν την τακτική για την επανεκλογή της.

Με ποσοστά δημοτικότητας της να παραμένουν σε επίπεδα αξιοζήλευτα για οποιονδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένο πολιτικό, οι Χριστιανοδημοκράτες όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να βρουν πιθανό διάδοχο της, αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες παραδέχονται ότι δυσκολεύονται να διαλέξουν τον αντίπαλο της για την επόμενη αναμέτρηση το 2017.

Και μια περίοδο που το ενδιαφέρον των νέων για την πολιτική ολισθαίνει stauer;a προς την αδιαφορία, το γεγονός ότι η νεολαία της χώρας μιλάει για την Μέρκελ εκλαμβάνεται ως καλό σημάδι από το περιβάλλον της, που πιστεύει ότι θα τονώσει κι άλλο τις προσπάθειες της να προσεγγίσει πιθανούς ψηφοφόρους της που τώρα βρίσκονται στην εφηβεία.

Τον περασμένο μήνα, προκαλώντας ταραχή στο δημοσιογραφικό κατεστημένο, η καγκελάριος παραχώρησε συνέντευξη μισής ώρας σε έναν δημοφιλή τύπο με δικό του κανάλι στο You Tube, γνωστό ως  LeFloid, που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον 2,5 εκατομμυρίων χρηστών και εκπέμπει από την κρεβατοκάμαρα του.

Ο LeFloid και η καγκελάριος συζήτησαν για τα πάντα: από τους γάμους των ομοφυλοφίλων μέχρι την άνοδο του εθνικισμού. Και εκατομμύρια καρφώθηκαν στις οθόνες τους για να την παρακολουθήσουν. 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: