13.8.15

Oι ελληνικές θέσεις στη διαπραγμάτευση θα ενισχυθούν...


...με τη κύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη...
 Με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που τίθεται σήμερα σε διαβούλευση κυρώνεται ο αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η πληρέστερη διεθνής σύμβαση για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, εξηγώντας ότι...
«ο Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την άλλη διεθνή σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, συν-προσδιορίζουν σήμερα το ευρωπαϊκό κεκτημένο των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, «η κύρωση του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη αφενός έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό, το οποίο έχει προκληθεί στη χώρα μας από τις γενικότερες τάσεις αποδόμησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, αλλά και την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης από τη μνημονιακή νομοθεσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσφατη νομολογία της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, του οργάνου που επιβλέπει την εφαρμογή του, με σειρά ομόφωνων αποφάσεων επί συλλογικών προσφυγών ελληνικών συνδικαλιστικών οργανώσεων (υπ’ αριθμ. 65 και 66/2011 και 76-80/2012) έκρινε ότι σημαντικός αριθμός μνημονιακών ρυθμίσεων παραβιάζουν το Χάρτη.

Η κύρωση αφετέρου, αποσκοπεί στο να ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις κατά την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ως προς το ποιες είναι οι «ευρωπαϊκές καλές πρακτικές» που πρέπει να υιοθετηθούν ως προς την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των άλλων εργασιακών μεταρρυθμίσεων.  Και τούτο γιατί ο Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης έχει κυρωθεί από την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και προσδιορίζει όχι απλώς την «κανονικότητα» αλλά τη νομιμότητα, ως προς τα κατώτατα όρια προστασίας και ρύθμισης σε όλη την Ευρώπη».

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη, 18/08/2015 και ώρα 13:00.

Επισυνάνπτονται η αιτιολογική έκθεση και το σχέδιο νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: