25.8.15

O Παυλόπουλος απαντά στην Φώφη...

Το Σύνταγμα θα εφαρμοστεί στο ακέραιο...

Την αυτονόητη διαβεβαίωση ότι «θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην...
απαντητική του επιστολή προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Ωστόσο, ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει ότι «με δεδομένες τις εξαιρετικά κρίσιμες περιστάσεις για τη χώρα, προτίθεται να ακολουθήσει και τις διαμορφωμένες κοινοβουλευτικές πρακτικές», αφήνοντας έτσι ανοιχτό να μην καλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και να γίνουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για τις εκλογές.

Νωρίτερα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην επιστολή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «με την ολοκλήρωση των διερευνητικών εντολών υπάρχει συνταγματική και πολιτική ανάγκη να καλέσετε τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να συνεδριάσουμε υπό την Προεδρία σας για τη διευθέτηση των πολιτικών εξελίξεων, ενόψει της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης των γενικών βουλευτικών εκλογών».

Σε αυτό το πλαίσιο είχε σημειώσει ότι «το άρθρο 37παρ.3 εδ.γ´ του Συντάγματος ορίζει πως μετά τις διερευνητικές εντολές ο ΠτΔ καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου...».

Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Έλαβα την από 25.8.2015 επιστολή σας. Και σας παρέχω την, αυτονόητη άλλωστε, διαβεβαίωση ότι θα εφαρμόσω στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους -πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την χώρα περιστάσεις- αλλά και, συμπληρωματικώς, κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική.

Με εξαιρετική τιμή,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: