5.8.15

To ΥΠΟΙΚ παραδέχεται την αποτυχία του ΕΣΠΑ...

Την δεδομένη αποτυχία υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ επιχειρεί υπό τον καταιγισμό αποκαλύψεων, δημοσιευμάτων και κριτικής να «φτιασιδώσει» η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Με...
σημερινό non paper του ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις στερούνται πόρων, τα προγράμματα είναι στον αέρα και άμεσος είναι ο κίνδυνος απώλειας άνω των 2 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει πως «η εντύπωση ότι το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ήταν έτοιμο να ξεκινήσει αρχές του 2015 και πως "πάγωσε" λόγω λαθών και αβελτηριών της παρούσας κυβέρνησης είναι λάθος» και συνεχίζει αναφέροντας ότι το ΕΣΠΑ 2014–2020 τυπικά και μόνο ήταν έτοιμο και προς υλοποίηση στις αρχές του 2015.

Στην πραγματικότητα εξέλειπαν όλοι οι ουσιαστικοί παράγοντες πραγματικής ετοιμότητας και ενεργοποίησης: Οι Επιτροπές Παρακολούθησης των προγραμμάτων δεν είχαν συσταθεί και δεν είχαν συγκληθεί. Μεγάλο τμήμα του δευτερογενούς δικαίου που απαιτείται για την ενεργοποίηση των δράσεων δεν υπήρχε ή ήταν σε πρωτόλειο στάδιο. Πραγματικοί όροι εκτέλεσης και υλοποίησης των προγραμμάτων (επιλογή Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης, κριτήρια επιλογής πράξεων, Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου κλπ.) δεν πληρούνταν. Βέβαια η συγκεκριμένη διαπίστωση δεν απαντά τις αργοπορίες των αρμόδιων υπηρεσιών τις οποίες ουσιαστικά δεν ελέγχει ο κ. Σταθακης και οι οποίες αργοπορούν χαρακτηριστικά καθώς ο υπουργός δεν μεριμνά και είναι «απασχολημένος» με τις διαπραγματεύσεις αν καιαυτές δεν είανι αρμοδιότητα του.

Η επιστολή συνεχίζει δίχως όμως να απαντά στο τί θα γίνει από εδώ και στο εξής τονίζοντας:
«Σημαντικές αιρεσιμότητες (conditionalities) και «αυτοδεσμεύσεις» προγραμμάτων δεν είχαν ικανοποιηθεί για να μπορούν απρόσκοπτα να προκηρύσσονται δράσεις και να εκτελούνται δαπάνες. Όλες αυτές οι κρίσιμες ελλείψεις και ο μεγάλος βαθμός ανωριμότητας της νέας περιόδου «κληροδοτήθηκαν» ως κατάσταση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η νέα πολιτική διοίκηση των αναπτυξιακών πόρων ανέλαβε να επισπεύσει την ενεργοποίηση των ουσιαστικών παραγόντων, να συγκροτήσει τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και τους θεσμούς διακυβέρνησής τους, να άρει τις πιο σημαντικές αιρεσιμότητες, να προχωρήσει τα κριτήρια επιλογής πράξεων και το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου κλπ. Στην παρούσα φάση όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες προχωρούν κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος. Τα προγράμματα βρίσκονται πλέον σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος θα εκδοθούν οι επόμενες προσκλήσεις»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: