8.8.15

To... μυστήριο της Ζωής...

Ζωή Κωνσταντιπούλου
Μένει ή φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ζώη Κωνσταντοπούλου; Στάση αναμονής από το Μαξίμου, ελαττώνει τις επιθέσεις εναντίον της. Οι ουκ ολίγες βολές που εκτοξεύει η πρόεδρος της Βουλής κατά πάντων δημιουργούν μεν «χάσμα» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο...
η αποχώρησή της από την Κουμουνδούρου κάθε άλλο παρά σίγουρη πρέπει να θεωρείται. 

Η στάση της την «επόμενη μέρα» μόνο σιβυλλική μπορεί να χαρακτηριστεί. Η ομιλία της στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής χαρακτηρίστηκε «αρχηγική», καθώς απαντούσε με εμφατικό τρόπο στα όσα λίγες ώρες νωρίτερα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η λέξη που ειπώθηκε πολλάκις ήταν το «όχι», το οποίο συνέδεε ευθέως με το «όχι» του δημοψηφίσματος. Ωστόσο, δημιούργησε αρκετές απορίες για την «όχθη» με την οποία συντάσσεται στο υπαρκτό «ρήγμα» στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ίδια η πρόεδρος της Βουλής κρατά απολύτως κλειστά τα «χαρτιά» της, διαψεύδοντας κάθε ισχυρισμό για το πολιτικό της μέλλον, επιμένοντας ότι οι στιγμές είναι ιστορικές και η «σπερμολογία» για τη διάδοχη κατάσταση δεν εξυπηρετεί τον ΣΥΡΙΖΑ, που λειτούργησε αποτελεσματικά ως συλλογικότητα. Επικεντρώνει δε τις προσπάθειές της να μην υπογραφεί η συμφωνία με τους δανειστές, που θα οδηγήσει σε νέο μνημόνιο.

Παράλληλα έχει φροντίσει να συνομιλήσει με αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναλύοντας τη νέα πραγματικότητα. Τα στελέχη αυτά μεταφέρουν την άποψή της ότι «μετά τη σύναψη συμφωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ο ίδιος», δίνοντας προφανώς την εντύπωση ότι η απόφασή της για αποχώρηση από την Κουμουνδούρου είναι ειλημμένη. 

Το όλο σκηνικό, πάντως, πρόκειται να ξεκαθαρίσει άμα τη υπογραφή της συμφωνίας. Η πρόεδρος της Βουλής παραμένει αινιγματική και το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελεί διαφορετική περίπτωση από τον Π. Λαφαζάνη, καθώς και ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις μελλοντικές κινήσεις της η ΚΟΕ, η οποία βρίσκεται στην πόρτα εξόδου της Κουμουνδούρου και διαθέτει τις οργανωτικές ρίζες που δεν διαθέτει η Ζωή.


* Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Νίκου Σβέρκου στην «Εφημερίδα των Συντακτών - Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορεί σήμερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: