Σκωπτικά αντιμετωπίζει η υπηρεσιακή κυβέρνηση την πρόταση απομείωσης του χρέους που διέρρευσε από κοινοτικούς αξιωματούχους παραμονές των εκλογών.
Σύμφωνα με...
πηγές της Ε.Ε., μελετάται η υιοθέτηση ενός σχεδίου ευνοϊκότερης εξυπηρέτησης του χρέους με την εφαρμογή πλαφόν 15% του ΑΕΠ στις πληρωμές που καταβάλλει κάθε χρόνο το ελληνικό Δημόσιο στους πιστωτές του.
Ωστόσο, όπως σχολίαζαν χθες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το 15% είναι ένα αυθαίρετο ποσοστό που προφανώς προέκυψε από τη μελέτη των στοιχείων αποπληρωμής δημόσιου χρέους άλλων χωρών της Ε.Ε.
«Αν θέλουμε να υπάρχει σοβαρή προσέγγιση στο θέμα αποπληρωμής του χρέους, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε άλλες σημαντικές παραμέτρους» τόνιζαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Οικονομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι για να καταλήξεις σε ένα ποσοστό «πλαφόν», θα πρέπει πρώτα από όλα να έχεις αποφασίσει τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους και τα επιτόκια. «Και αυτή είναι μια συζήτηση που ακόμα δεν έχει ανοίξει».
Στη συνέχεια, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, τον εσωτερικό δανεισμό κ.λπ.
«Επί της ουσίας θα πρέπει να φτιάξεις μια φόρμουλα από την οποία θα προκύπτει το ποσοστό πλαφόν επί του ΑΠΕ για τις πληρωμές του δημόσιου χρέους, δίνοντας παράλληλα ώθηση στην ανάπτυξη. Διαφορετικά, θα αναπαραγάγουμε τις ολέθριες πολιτικές λιτότητας» τονίζουν οι παροικούντες την οδό Νίκης.
Επί του παρόντος, πολιτική ερμηνεία των διαρροών που έγιναν από τις Βρυξέλλες δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες δεν υπάρχει πέραν αυτής του «καρότου και του μαστιγίου» και όπως τονίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη διαπραγμάτευση των προηγούμενων μηνών: «Επί της ουσίας αναζητείται μια φόρμουλα συνεννόησης μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου