5.10.15

Τσίπρας: Αυτά είναι τα στοιχήματα της κυβέρνησης...

Στα δύσκολα σημεία που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η συμφωνία έχει ανοιχτά ζητήματα και είμαστε αποφασισμένοι να διαπραγματευτούμε σκληρά με προτάσεις», τόνισε. Έχουμε μπροστά μας τέσσερις μάχες.

1. Τα...
«κόκκινα» δάνεια. Επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε προστασία της κατοικίας σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν και θέλουμε να αποτρέψουμε την πώλησή τους σε ξένα Funds. Θα δημιουργήσουμε ένα φορέα διαμεσολάβησης ώστε να λύνονται εξωδικαστικά οι διαφορές, ενώ θα υλοποιήσουμε το νόμο για τις υπερχρεωμένες ΜμΕ.

2. Επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας. Θέλουμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις όπως επίσης και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις. Επιδιώκουμε τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ νέων και παλαιών εργαζομένων.

3. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ενέργειας. Οφείλουμε άμεσα να προχωρήσουμε στην παρουσίαση εναλλακτικού σχεδίου που θα διασφαλίζει το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο ο δημόσιος χαρακτήρας των δικτύων ενέργειας.

4. Το νέο ταμείο δημόσιας περιουσίας. Πρέπει να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις και να μπουν όροι ώστε να διασφαλίζεται το εθνικό συμφέρον και τη διαφάνεια.

Τρίτο στοίχημα αυτό της προσέλκυσης επενδύσεων. Απαιτείται συμπαγής κυβερνητικός σχεδιασμός, ενεργητικές στρατηγικές. Η επεξεργασία ρεαλιστικών επενδυτικών προτάσεων, πρωτοβουλίες διεθνών επενδυτικών συνεργασιών. Θα δημιουργήσουμε ειδικό φορέα για την προσέλκυση επενδύσεων, επιφορτισμένο με τη δημιουργία πλαισίου κατάλληλου για επενδύσεις. Για τις μεγάλες και σύνθετες επενδύσεις, ο φορέας αυτός θα κάνει τις μελέτες και θα εκδίδει τις απαραίτητες άδειες. Είτε οι επενδύσεις αυτές θα εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα, ή θα κυρώνονται από τη Βουλή. Θα εποπτεύει και θα λύνει διαφωνίες με το δημόσιο....

Δεν υπάρχουν σχόλια: