9.10.15

Ένταση με συνεχόμενες επιθέσεις στο Ισραήλ...


Τέσσερις Άραβες τραυματίστηκαν σοβαρά από επίθεση Ισραηλινού με μαχαίρι, ενώ λίγες ώρες αργότερα μαχαιρώθηκαν ένας 16χρονος Ισραηλινός και ένας...
αστυνομικός. Το κλίμα στην περιοχή είναι ήδη τεταμένο λόγω των επισκέψεων Eβραίων στο Όρος του Ναού, οι οποίες εκλαμβάνονται από τους Παλαιστίνιους ως πρόκληση.
Η εβδομάδα που πέρασε δεν ήταν η πιο ήρεμη που έχει δει το Ισραήλ τον τελευταίο καιρό, με τέσσερις Ισραηλινούς και επτά Παλαιστίνιους να σκοτώνονται σε συνεχόμενες εντάσεις. Από τις 3 Οκτωβρίου, έχουν σημειωθεί εννέα επιθέσεις με μαχαίρια ενώ το πρωί της Παρασκευής ένας Ισραηλινός μαχαίρωσε τέσσερις Άραβες (δύο Παλαιστίνιοι και δύο Βεδουίνοι) με την αστυνομία να μιλά για εθνικιστικό κίνητρο. Λίγη ώρα αργότερα, σημειώθηκε επίθεση με μαχαίρι εναντίον ενός 16χρονου Ισραηλινού και ενός αστυνομικού, με τις αρχές να αναφέρουν ότι συνέλαβαν έναν Άραβα για την επίθεση στον 16χρονο και έναν 18χρονο Παλαιστίνιο που προσπάθησε να πάρει το όπλο του αστυνομικού.

Στη συνέχεια, μια γυναίκα επιχείρησε να μαχαιρώσει έναν Iσραηλινό φρουρό ασφαλείας σε σταθμό λεωφορείων με την ισραηλινή αστυνομία να την πυροβολεί και να την τραυματίζει.


Οι εντάσεις έχουν προκληθεί από το γεγονός ότι οι Παλαιστίνοι εκλαμβάνουν τις συνεχόμενες επισκέψεις εβραίων στην Πλατεία των Τεμένων της Ιερουσαλήμ, ως πρόκληση και προσπάθειά να εδραιωθούν στην περιοχή. Βέβαια, το κλίμα έχει επεκταθεί και εκτός της Ιερουσαλήμ, όπου καθημερινά σημειώνονται πετροπόλεμοι και συγκρούσεις.

Η Παρασκευή είναι ημέρα προσευχής στα τζαμιά και στην προσπάθεια αποφυγής εντάσεων, η αστυνομία έχει επιτρέψει την πρόσβαση στο τέμενος Αλ Άκσα, μόνο σε γυναίκες και άνδρες άνω των 45 ετών.


Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου καταδίκασε την επίθεση στους τέσσερις Άραβες λέγοντας ότι «Είμαστε κράτος Δικαίου, και ο δράστης θα οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης», ενώ ο δήμαρχος Ντιμόνα Μπένι Μπίτιν δήλωσε ότι ο δράστης της επίθεσης είναι γνωστός στις αρχές.


Από την άλλη πλευρά, ο τραυματισμός του 16χρονου Ισραηλινού δεν είναι σοβαρός όπως και αυτός του αστυνομικού.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστινίων διαδηλωτών στη Γάζα με δύο ανθρώπους να αναφέρονται νεκροί, ενώ η Χαμάς κάλεσε σε κλιμάκωση μιας νέας Ιντιφάντα. 

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: