5.10.15

Μπρος – πίσω με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση...


Αμφίσημα μηνύματα για την εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση έστειλε  η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με...
την εφημερίδα «Τα Νέα», ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει απόψε, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, την αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Πάντως το 47ο, από τα 48, προαπαιτούμενο που συμφωνήθηκαν στο Euro Working Group της Παρασκευής και θα πρέπει να έχουν περάσει από τη Βουλή έως τις 15 Οκτωβρίου αναφέρει: «Να βρεθούν ισοδύναμα αν η κυβέρνηση δεν επιβάλει 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση», που σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο έχει 10 ημέρες προθεσμία για να βρει και να συμφωνήσει τα ισοδύναμα.

Χθες το απόγευμα η αρχική ανακοίνωση του ΚΥΣΟΙΠ έκανε λόγο για ακύρωση του μέτρου στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ως πρώτη κίνηση επανεξέτασης του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ωστόσο, σε διορθωτική ανακοίνωση που εστάλη λίγο πριν από τις 20.00, έλειπε η «επίμαχη» παράγραφος με τη σχετική αναφορά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας, «στη συνεδρίαση:

1. Εγκρίθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις του προσχέδιου του προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο συντάχθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και θα κατατεθεί αύριο (σ.σ. σήμερα) στη Βουλή.

2. Εξουσιοδοτήθηκε το υπουργείο Οικονομίας να διερευνήσει τρόπους άμεσης κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στην ειδική αγωγή, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πέραν εκείνων που ήδη καλύφθηκαν από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

3. Συζητήθηκαν οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με στόχο την παρακολούθηση του εγχειρήματος και την υποβολή προτάσεων προς την κυβέρνηση. Στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, Υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ταμείο Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων)».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη χρονικά ανακοίνωση εκδόθηκε, προτού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου και αυτό εγκρίνει τη συγκεκριμένη κίνηση.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως παρά το γεγονός ότι στη δεύτερη ανακοίνωση δεν υπάρχει καμία νύξη στο θέμα του ΦΠΑ, το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: