7.10.15

Γαλλία: Και πολιτική κόντρα για το ξεγύμνωμα ...

Γαλλία: Και πολιτική κόντρα για το ξεγύμνωμα των διευθυντών της Air France...των διευθυντών της Air France...
Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει το ξεγύμνωμα δύο διευθυντικών στελεχών της Air France από εργαζόμενους της αεροπορικής εταιρείας με την δεξιά αντιπολίτευση να κάνει λόγο για διάλυση του κράτους και την  ηγεσία της χώρας να σπεύδει να...
υπερασπιστεί την διεύθυνση της Αir France. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το γαλλικό δημόσιο είναι μέτοχος στην Air France με ποσοστό 17%.



Εκτός από τον Γάλλο πρόεδρο και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας έσπευσε άμεσα να εκφράσει την υποστήριξή του στα στελέχη της Air France, τα οποία έγιναν τη Δευτέρα στόχος οργισμένων εργαζομένων έπειτα από την ανακοίνωση του πλάνου για σχεδόν 3.000 απολύσεις.

Μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο "RTL", o Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς απάντησε σήμερα το πρωί τις χτεσινές δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί, ηγέτη της γαλλικής Δεξιάς, επισημαίνοντας ότι, «Ναι, το γαλλικό κράτος ασκεί το ρόλο του». Ο Σαρκοζί είχε δηλώσει ένα 24ωρο νωρίτερα ότι, τα βίαια επεισόδια στο κτίριο της Air France δείχνουν την διάλυση του κράτους, το χάος κι ότι τα συνδικάτα που βρίσκονται πίσω από αυτά, είχαν ζητήσει από τους Γάλλους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον Φρανσουά Ολάντ το 2012. 

Ο Γάλλος πρωθυπουργός έσπευσε να επισημάνει ότι «η λέξη χάος είναι επικίνδυνη» κι ότι «η γαλλική ηγεσία επιθυμεί τον κοινωνικό διάλογο, τον διάλογο ανάμεσα στα συνδικάτα και την διεύθυνση της Air France». Ο κ. Βαλς τόνισε επίσης ότι μία εταιρεία πρέπει να προσαρμόζεται στις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες. Aπό την πλευρά του, το ηγετικό στέλεχος της γαλλικής Αριστεράς και ευρωβουλευτής, Ζαν Λικ Μελανσόν, δήλωσε πως είναι δικαιολογημένη η συμπεριφορά των εργαζομένων της Αir France αφού και αυτοί οι ίδιοι είναι θύματα μιας βίας που δεν βλέπουμε. 

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Associated Press, υπάρχουν έντονες φήμες στη Γαλλία ότι ο βασικός σύμβουλος του Γάλλου πρωθυπουργού αναμένεται τον Ιανουάριο να αποχωρήσει από τη θέση του και να γίνει διευθυντής προσωπικού στην «Air France». Πρόκειται για τον Ζιλ Γκατό, σύμβουλο του Μανουέλ Βαλς για εργασιακά ζητήματα, ο οποίος αναμένεται να αντικαταστήσει τον Ξαβιέ Μπροσέτα, ο οποίος προορίζεται να αναλάβει νέο ρόλο στην εταιρεία. 

Ο Μπροσέτα είναι ένα από τα διευθυντικά στελέχη της αεροπορικής εταιρείας που δέχτηκαν επίθεση από οργισμένους εργαζόμενους. Από το γραφείο του Βαλς επισημαίνεται ότι η «μετεγγραφή» αυτή δεν σχετίζεται με την επίθεση της Δευτέρας ενώ η Air France απέφυγε να σχολιάσει.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: