2.10.15

Σόιμπλε: Αναγκαίος ένας ευρωπαϊκός προσφυγικός νόμος...


Την ανάγκη θέσπισης μίας κοινής ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους πρόσφυγες, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα "Die Welt".

«Χρειαζόμαστε έναν...
ευρωπαϊκό προσφυγικό νόμο και μια ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική - και γρήγορα», ανέφερε ο Σόιμπλε. Όπως είπε, η θέσπιση του νόμου αυτού θα πρέπει «να είναι θέμα μηνών και όχι χρόνων, αλλά πρώτα θα χρειαστεί να θέσουμε την πρόσβαση στην Ευρώπη υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή». Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι ένας τέτοιος νόμος δεν προϋποθέτει αλλαγές στις συμβάσεις της Ε.Ε..

Ενώ τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει από το 1999 να δημιουργήσουν ένα Κοινό Σύστημα Ευρωπαϊκού Ασύλου και από τότε έχουν υπάρξει προσπάθειες να εναρμονιστούν οι νόμοι σε όλα τα κράτη-μέλη, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσά τους σε  θέματα όπως η αναγνώριση ενός ατόμου ως πρόσφυγα και οι συνθήκες υποδοχής.

Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να παραχωρήσει εθνικά δικαιώματα σε ό,τι αφορά την πολιτική ασύλου και πιστεύει πως και η Γαλλία θα ήταν έτοιμη να πράξει το ίδο. Εξέφρασε μάλιστα και αισιοδοξία ότι και η Ιταλία και πιθανά και η Ελλάδα να μπορούσαν να πεισθούν να κάνουν το ίδιο.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι θα ήταν αναγκαίο να υπάρξουν συνομιλίες και με τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης. «Δεν θα πρέπει να στριμώχνουμε πάντα την Ουγγαρία στη γωνία. Η Ουγγαρία έχει να υποστεί την πίεση στα εξωτερικά σύνορα του συστήματος Σένγκεν», είπε.

Η Ευρώπη χρειάζεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ελέγχει την πρόσβαση, αλλά δεν νοείται μια Ευρώπη γεμάτη φράχτες, κατέληξε.

AΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: