3.10.15

Μπαν-Ακιντζί βλέπουν πρόοδο στο Κυπριακό..

Μουσταφά Ακιντζί
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν χαιρέτισε τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και τις...
προσπάθειες των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι ο κ. Μπαν, σε συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί, καλωσόρισε το θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα που επιδείχθηκε από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, και τη δέσμευσή τους να εντείνουν το ρυθμό των συναντήσεων στους προσεχείς μήνες, με στόχο να φτάσουν σε διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν.

Αναφέρει επίσης ότι ο κ. Μπαν διαβεβαίωσε τον Μουσταφά Ακιντζί για τη σταθερή δέσμευση του ιδίου και των Ηνωμένων Εθνών να διευκολύνουν τις προσπάθειες των ηγετών στις συνομιλίες. Μπαν και Ακιντζί συζήτησαν και την εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων στη διαδικασία.

Για δυνατότητα λύσης του Κυπριακού μέχρι τον Μάιο του 2016 έκαμε λόγο ο Μουσταφά Ακιντζί. Εάν οι δύο ηγέτες εργαστούν στους επόμενους μήνες με την ίδια διάθεση που εργάστηκαν μέχρι σήμερα, είπε, είναι  δυνατή η εξεύρεση λύσης με τις βουλευτικές  εκλογές το Μάιο.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι με τον γενικό γραμματέα αντάλλαξαν απόψεις για την παρούσα φάση των συνομιλιών και τη διαπραγματευτική διαδικασία. Συμφώνησαν ότι στους τελευταίους μήνες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της νομής εξουσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της οικονομίας.

Αναφερόμενος στο περιουσιακό είπε ότι δεν θα πρέπει να διαταράξει, κατά την έκφραση του, την κοινωνική τάξη και ότι οι λύσεις θα συμπεριλαμβάνουν κυρίως αποζημίωση.

Ο Κέρι στηρίζει τις συνομιλίες

Την σθεναρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού επαναβεβαίωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στην συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακκιντζί.

Οπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι, στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που γίνονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επανένωση της Κύπρου σε μιά διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: