4.10.15

Πόλωση με το «καλημέρα» στη Βουλή...

Μόνο για προεκλογική χρήση αποδεικνύεται τελικά η προώθηση της συναίνεσης, αφού η αντιπολίτευση με εξαίρεση την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, δεν ψηφίζει τον υποψήφιο πρόεδρο της Βουλής που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Νίκος Βούτσης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο σπάει μια παράδοση πολλών δεκαετιών που θέλει...
τον πρόεδρο και το προεδρείο της Βουλής να ψηφίζονται από μεγάλο φάσμα κομμάτων και οπωσδήποτε τουλάχιστον από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

• Η Νέα Δημοκρατία, προφανώς λόγω των διαφορετικών γνωμών στο εσωτερικό της -συνέπεια και της εσωκομματικής αντιπαράθεσης των υποψηφίων για την προεδρία της- επέλεξε τη λύση της ψήφου κατά συνείδηση. 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγει την έκφραση της αμφισβήτησης της απόφασης που θα ελάμβανε.

• Το ΠΑΣΟΚ, παρά τη θετική εισήγηση της ηγεσίας, κάτω από τις αντιδράσεις πρωτίστως της «βενιζελικής» πτέρυγας, αποφάσισε τελικά -ακολουθώντας τη ΝΔ- ψήφο κατά συνείδηση.

• Το Ποτάμι, που εξ αρχής κράτησε την πιο σκληρή στάση, αφού θέλει να περιχαρακώσει τον χώρο του μετά τις εκλογικές απώλειες, αποφάσισε να ψηφίσει «παρών». 

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε εξωπραγματικούς και εξωθεσμικούς όρους προκειμένου να ψηφίσει τον Ν. Βούτση, αφού του ζητούσε μεταξύ άλλων (ως όρο για να τον ψηφίσει) να δεσμευτεί ότι θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η αλλαγή του εκλογικού νόμου, κάτι, όμως, που είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. 

Και όλη αυτή η στάση, ενώ το Ποτάμι και προσωπικά ο Στ. Θεοδωράκης έως τις εκλογές εμφανιζόντουσαν ως οι πρωταγωνιστές της συναίνεσης.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια κίνηση πολιτικής ηγεμονίας, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει τη βούλησή του να στηρίξει όλους τους υποψηφίους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το προεδρείο, πλην του υποψηφίου της Χρυσής Αυγής.

Το ενδιαφέρον στις ψήφους του Βούτση

Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στον αριθμό των ψήφων που θα λάβει ο Νίκος Βούτσης. Πόσες περισσότερες, δηλαδή, από τις 155 που διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ώστε να κρίνουμε τις διαθέσεις των βουλευτών ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και Ποταμιού ως προς τη συναίνεση σε μείζονα θέματα ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι η Ζωή Κωσταντοπούλου είχε εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής με ρεκόρ ψήφων, 236!

Ενδιαφέρον έχει το πώς θα συμπεριφερθούν οι βουλευτές της ΝΔ έναντι του υποψηφίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Δημήτρη Κρεμαστινού) για το προεδρείο ή αντίστροφα (υποψήφιος της ΝΔ ο Νικήτας Κακλαμάνης). Αν δηλαδή εμμέσως το μέτωπο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να υπάρχει ή τι ρωγμές θα υποστεί.

Αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής

Όπως την προηγούμενη φορά, έτσι και τώρα, δεν θα εκλεγεί ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής.

Υπενθυμίζεται ότι για την εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής απαιτούνται 75 ψήφοι και κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές παραδόσεις ο προτεινόμενος από τη Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν τις συγκέντρωσε, με αποτέλεσμα το κόμμα αυτό να μην εκπροσωπείται στο προεδρείο.

Η ψηφοφορία στον ΣΥΡΙΖΑ

Με ψηφοφορία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκαν οι τρεις αντιπρόεδροι που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων, η οποία και πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν οι: Τάσος Κουράκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Βαρεμένος. 

Η κατάταξη στη σειρά των αντιπροέδρων θα είναι επιλογή του κ. Τσίπρα.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν ακόμα πέντε υποψηφιότητες για τις θέσεις των αντιπροέδρων: Χαρά Καφαντάρη, Εύη Καρακώστα, Νίκος Συρμαλένιος, Δημήτρης Γάκης, Μουσταφά Μουσταφά.

Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, το προεδρείο εκλέγεται από τα μέλη της και απαρτίζεται από τον πρόεδρο, επτά αντιπροέδρους, τρεις κοσμήτορες και έξι γραμματείς. 

Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. 

Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης. 

Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης. 

Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης. 

Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης.

Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια, μυστικά, με κάλπη στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν τον προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του προεδρείου της Βουλής. 

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: