9.10.15

Το κομμάτι της ομιλίας που εξαφάνισε ο Αλέξης Τσίπρας...

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή μπορεί να μην είχε εντυπωσιακά σημεία όπως εκείνα των προγραμματικών δηλώσεων του περασμένου Φεβρουαρίου ωστόσο είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για...
τους προσεκτικούς παρατηρητές. Ο Αλέξης Τσίπρας από το αρχικό κείμενο της τοποθέτησής του που είχε διανείμει στους δημοσιογράφους αφαίρεσε ένα κομμάτι (σσ. με κόκκινα γράμματα παρακάτω). Πρόκειται για σημείο στο οποίο εξαπέλυε μεγάλη επίθεση προς τη Νέα Δημοκρατία. Λόγος πίεσης χρόνου δεν υπήρχε αφού ήταν στο ξεκίνημα της οι ομιλίας οπότε κάποιος άλλος λόγος θα υπήρχε για αυτήν την κίνηση.

• Αυτή η τετραετία παρά τις πραγματικές δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας θα είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

• Πρώτος στόχος είναι εντός του επόμενου μήνα να έχει λήξει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και να έχει ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

• Περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει εποικοδομητική κριτική, να προτείνει εναλλακτικές λύσεις ή να προτάξει μια άλλη στρατηγική. Φαίνεται ότι η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων χρησιμοποιήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση ως αρένα εσωκομματικού αγώνα.

Οι ίδιοι άνθρωποι που την περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης παρακαλούσαν τους δανειστές να μην υποχωρήσουν σε καμία από τις απαιτήσεις τους, που έκαναν εκστρατεία υπέρ του Ναι και υποστήριζαν μια συμφωνία πολύ σκληρότερη και χωρίς καμία προοπτική για την ελληνική οικονομία, που προσφάτως έλεγαν ότι τα Μνημόνια είναι ευλογία για τον τόπο δίνουν σήμερα ρεσιτάλ υποκρισίας.
Δεν μας είπατε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας το δικό σας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Δεν μας είπατε ποιο είναι το στρατηγικό σας όραμα γι αυτόν τον τόπο. Δεν μας είπατε πώς θα εξασφαλίζατε 5 δις πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 όπως προέβλεπε το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Πόσα νέα μέτρα χρειάζονταν για να πιάσετε αυτό το στόχο; Τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο κύριος Σταϊκούρας έχει δημοσίως παραδεχτεί ότι δεν θα είχατε να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις τον Φεβρουάριο του 2015.

Έμπειροι κοινοβουλευτικοί συνέδεαν αυτήν την κίνηση με μία πρόθεση του πρωθυπουργού να μην συγκρουστεί με σφοδρότητα με την Νέα Δημοκρατία ειδικά σε ζητήματα που είναι πλέον τρωτός όπως η διαχείριση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος (που έκαναν εκστρατεία υπέρ του Ναι) αλλά και τα Μνημόνια και τον ρόλο τους (που προσφάτως έλεγαν ότι τα Μνημόνια είναι ευλογία)...
Γιώργος Νόκος parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: