1.10.15

Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς σε αμφιλεγόμενους στόχους στη Συρία, η Μόσχα...

Συνομιλίες με ΗΠΑ για να αποφευχθεί θερμή συνάντηση...
Ουάσινγκτον και Μόσχα θα ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο για τις «παράλληλες επιχειρήσεις» τους με επιδρομές στη Συρία, ώστε να αποφευχθεί θερμή συνάντηση των δυνάμεών τους  εν μέσω νέων...

βομβαρδισμών από τη ρωσική πλευρά.
Ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον 30 επιδρομές κατά θέσεων  των ανταρτών του "Στρατού της Κατάκτησης" (μίας συμμαχίας ένοπλων ισλαμικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων, ανάμεσά στις οποίες περιλαμβάνεται το Μέτωπο αλ Νόσρα), μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al-Mayadeen, που πρόσκειται στη Δαμασκό, με έδρα τον Λίβανο.

Μία από τις νέες θέσης επίθεσης είναι και η επαρχία Ιντλίμπ, η οποία  είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας λόγω της εγγύτητάς της στην Λαττάκεια, που αποτελεί προπύργιο στη Μεσόγειο, για το καθεστώς της Δαμασκού.

Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές έχουν ως στόχο έναν κατάλογο γνωστών τρομοκρατικών οργανώσεων και ότι είναι πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ικανοποιημένος με την εξέλιξη της αεροπορικής εκστρατείας.

«Οι οργανώσεις αυτές είναι γνωστές και οι στόχοι επελέγησαν σε συντονισμό με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Συμφωνία Λαβρόφ - Κέρι για στρατιωτική συνεννόηση
Κι ενώ οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών των δύο χωρών και μάλιστα «το ταχύτερο δυνατό».

Η συνάντηση αυτή θα αφορά την αποφυγή ενός στρατιωτικού περιστατικού μεταξύ των ρωσικών αεροσκαφών και αυτών του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις εδώ και έναν χρόνο κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η συμφωνία επήλθε μετά από ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ αναφορικά με τους στόχους των βομβαρδισμών, με τη Ρωσία να υποστηρίζει ότι πλήττει θέσεις του Ισλαμικού Κράτους και τη δύση να αμφισβητεί έντονα τους ρωσικούς ισχυρισμούς απαντώντας ότι η Μόσχα στοχεύει στους αντικαθεστωτικούς του Άσαντ.
Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε και πάλι ως «αβάσιμες» τις αμφιβολίες των Δυτικών, σύμφωνα με τις οποίες, οι χθεσινές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία δεν είχαν ως στόχο την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αλλά αντίθετα έπληξαν θέσεις αντιπάλων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ στο κεντρο-δυτικό τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τη Δαμασκό και μάλιστα ακριβώς τους θύλακες όπου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εστίες αντίστασης των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία να προκάλεσαν καταστροφές σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες και να μη είχαν καν στόχο θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, ο Κέρι δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να «καλωσορίσει» την ρωσική αυτή κίνηση, υπό τον όρο ότι στοχεύει «πράγματι» κατά του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στο συριακό έδαφος. Στην αντίθετη περίπτωση «θα έχουμε σοβαρές ανησυχίες», σημείωσε.

Η Μόσχα απάντησε ότι η αεροπορία της πραγματοποίησε χθες 20 εξόδους και έπληξε «οκτώ στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος», ενώ η επίσημη συριακή τηλεόραση επιβεβαίωσε ότι έγιναν βομβαρδισμοί στις επαρχίες Χάμα, στη βορειοδυτική Συρία, και Χομς, στην κεντρική. Μια επιδρομή πραγματοποίησε και ο συριακός στρατός στην περιοχή της Λαττάκειας, στη βορειοδυτική Συρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αιτιολόγησε τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία ως «το μόνο μέσο για να πολεμήσουμε αποτελεσματικά κατά της διεθνούς τρομοκρατίας» και σημείωσε ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί είναι συμβατοί με το διεθνές δίκαιο. Εξάλλου διευκρίνισε ότι πρόκειται μόνον για αεροπορικές επιχειρήσεις και κάλεσε τον σύμμαχό του Άσαντ να καταλήξει σε συμβιβασμό με την αντιπολίτευση που είναι αποδεκτή από την Δαμασκό.

Την ίδια ώρα ο Λιβανέζος πολιτικός αναλυτής Ζίαντ Μάτζεντ εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι Ρώσοι επέλεξαν τις περιοχές αυτές επειδή είναι περιοχές στις οποίες το καθεστώς του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ (Αλ Άσαντ) έχει υποστεί ήττες». Το Ισλαμικό Κράτος «δεν έχει καμία παρουσία στη Λαττάκεια και τη Χάμα και έχει μια περιορισμένη παρουσία στη Χομς», σημείωσε εξάλλου ο ίδιος.

Να τερματίσει η Ρωσία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εναντίον στόχων στη Συρία, απαιτεί και η Σαουδική Αραβία μέσω σαουδάραβα διπλωμάτη, προσθέτοντας πως η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος δεν έχει παρουσία στις περιοχές που δέχθηκαν επίθεση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: