1.10.15

Στα σκουπίδια τρόφιμα, που θα μπορούσαν να σιτίσουν πρόσφυγες...

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑΣ...

Μεγάλη ήταν η ζημία από το κλείσιμο των συνόρων Σερβίας-Κροατίας καθώς περίπου 120 τόνοι τροφίμων αλλοιώθηκαν, επειδή τα φορτηγά που τα μετέφεραν παρέμεναν ακινητοποιημένα στη...

μεθόριο και κατέληξαν σε κάδους απορριμάτων.
Σύμφωνα με εκτίμηση της Ένωσης Μεταφορέων Εμπορευμάτων Σερβίας η ζημία αποτιμάται στα 45 εκατ. ευρώ. «Είναι παράλογο, καθώς με αυτή την ποσότητα τροφίμων οι μετανάστες θα μπορούσαν να σιτιστούν για ένα μήνα» υπολόγισαν οι Σέρβοι εκτελωνιστές.
Περισσότερα από 8.000 φορτηγά παρέμειναν για μέρες εγκλωβισμένα στα σύνορα και στη συνολική ζημία δεν συνυπολογίστηκαν τα έξοδα οδοιπορικών που έπρεπε να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων για το διάστημα που ήταν ακινητοποιημένα.
Ο Σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκολα Σελάκοβιτς δήλωσε χθες ότι η χώρα δεν μπορεί να προσφύγει σε κανένα δικαστήριο για τη ζημία που υπέστη από το κλείσιμο των συνόρων της Κροατίας αλλά πρόσθεσε ότι ενδεχομένως μπορούν να κινηθούν δικαστικά νομικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, όμιλοι επιχειρήσεων που κατέγραψαν ζημιές λόγω του αποκλεισμού των συνόρων και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Η κυκλοφορία επιβατηγών οχημάτων και φορτηγών μεταξύ Σερβίας και Κροατίας διακόπηκε από τις 18 έως τις 25 Σεπτεμβρίου λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Αρχικά η Κροατία επικαλούμενη λόγους ασφάλειας εξαιτίας της μαζικής εισροής προσφύγων στα σύνορά της, όταν η Ουγγαρία επέβαλε αποκλεισμό, έκλεισε επτά συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία αφήνοντας ανοιχτή μόνο τη δίοδο Μπάτροβτσι- Μπαγιάκοβο για τη διέλευση φορτηγών μεταφοράς εμπορευμάτων. Στη συνέχεια προχώρησε στο κλείσιμο και της συγκεκριμένης διάβασης ενώ η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκε, όταν η Σερβία εφάρμοσε αντίμετρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: