5.10.15

ΗΠΑ: Οι αφγανικές δυνάμεις ζήτησαν την αεροπορική επιδρομή στην Κουντούζ...

Δοκιμάζονται οι σχέσεις των δύο χωρών...

Κουντούζ, Αφγανιστάν
Οι αφγανικές δυνάμεις ζήτησαν την αμερικανική επιδρομή στην Κουντούζ, σημειώνει αμερικανός διοικητής της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν. Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου...
των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άτομα.

Ο στρατηγός Τζον Κάμπελ είπε ότι ο στρατός θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξει διαφάνεια στην έρευνα για το περιστατικό.

«Μάθαμε ότι στις 3 Οκτωβρίου, οι αφγανικές δυνάμεις ενημέρωσαν ότι δέχονταν πυρά από εχθρικές θέσεις και ζήτησαν την αεροπορική στήριξη των αμερικανικών δυνάμεων» είπε σε ενημέρωση δημοσιογράφων ο Τζον Κάμπελ. «Αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε για να εξολοθρεύσει την απειλή των Ταλιμπάν και αρκετοί πολίτες επλήγησαν κατά λάθος» τόνισε ο αμερικάνος στρατηγός.

Η δήλωση του Κάμπελ έρχεται σε αντίθεση με τις πρώτες πληροφορίες που ήθελαν τις ΗΠΑ να ενεργούν αυτόνομα στον βομβαρδισμό της Κουντούζ.

Ο ίδιος εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια σε όσους πολίτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιδρομής.

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου δοκιμάζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Όπως σημειώνει το Reuters, ο αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκάνι σιωπά σε σχέση με το πλήγμα και δέχεται πολλές επικρίσεις για τον βαθμό εξάρτησής του από την Ουάσινγκτον.

Αφγανοί βουλευτές εξαπέλυσαν τα πυρά τους στον Αφγανό πρόεδρο. «Το κενό που έχει αφήσει η εθνική ηγεσία είναι μεγάλο και φανερό» σημείωσε η βουλευτής Σούκρια Μπαρακζάι.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Γκάνι σημειώνει ότι η σχέση ΗΠΑ και Αφγανιστάν είναι «φυσιολογική» και προσθέτει: «Καταδικάζουμε κάθε επίθεση που προκαλεί κακό στους πολίτες. Ωστόσο, μιλάμε για πόλεμο και οι πολίτες χρησιμοποιούνται σαν ασπίδες μέσα στην πόλη».

Όταν τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινωθούν, ο Γκάνι αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με πιέσεις για την τιμωρία των υπευθύνων.

Κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι οι αφγανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Κουντούζ από τους Ταλιμπάν και ότι ορισμένα καταστήματα άνοιξαν για πρώτη φορά εδώ και αρκετές ημέρες...
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: