9.10.15

Φωτίου: Προσοχή, να μη γίνει παγίδα φτώχειας...

...το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα...
Χρειάζεται «να διασφαλιστούν αρκετά πράγματα» και να δοθούν «ανάσες απασχόλησης», έτσι ώστε η θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, να μην μετατραπεί σε «παγίδα φτώχειας», τόνισε, η αναπληρωτής υπουργός για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Θεανώ Φωτίου, 
Mιλώντας για τον...
κυβερνητικό στόχο της δημιουργίας 104.000 νέων θέσεων εργασίας,  υπογράμμισε ότι «το σύστημα προστασίας συνδέεται ευθέως με την κοινωνική ένταξη και την εργασία».

Στη συνέχεια, αναφέρεται στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και τόνισε πως αυτό «δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς να υφίσταται – στο τέλος του δρόμου- η υποχρέωση της Πολιτείας να σου βρει δουλειά».

Θέλησε ακόμη να υπενθυμίσει ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (από 1ης Ιανουαρίου 2017) και γνωστοποίησε ότι η ελληνική πλευρά επισήμανε στους εταίρους έναν κίνδυνο: Να λειτουργήσει αυτό ως «παγίδα φτώχειας».

Ο κίνδυνος αυτός ελλοχεύει για πολλούς λόγους και συγκεκριμένα λέει: «Εδώ το εισόδημα αυτό δεν λειτουργεί καθόλου ως κατώτατος μισθός όπως σε άλλες χώρες. Με 400 ευρώ τον μήνα για τετραμελή οικογένεια δεν μπορούμε να μιλάμε για μισθό», κατέστησε σαφές η ίδια. 
   
Επίσης, απευθύνθηκε στο λαό λεγοντας ότι «δεν μπορεί το κράτος να βρει γρήγορα δουλειά σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και αναφέρθηκε στην αρνητική εμπειρία χωρών, αφρικανικών και άλλων, στις οποίες αναμείχθηκε το ΔΝΤ:  Για να μη χάσουν αυτό το πενιχρό ελάχιστο εισόδημα, οι άνθρωποι στρέφονταν μαζικά προς την «μαύρη εργασία».

Λόγω αυτού συμπεραίνει ότι επιβάλλονται ικανές «ανάσες απασχόλησης», καθώς και η λήψη άλλων μέτρων, συν τοις άλλοις για να μην καταλήξει τέτοια «παγίδα φτώχειας» το θεσμοθετημένο ελάχιστο εισόδημα.

«Κι αν βγούμε γρήγορα από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, μπορούμε να έχουμε μια ελπίδα ότι σε δύο χρόνια θα αρχίσει να αποκαθίσταται η κανονικότητα», στην οικονομία, την κοινωνία, άρα και στην απασχόληση, επισήμανε καταλήγοντας η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: