2.10.15

Θετικό το πρόσημο του ταξιδιού Τσίπρα στις ΗΠΑ...


Η επανατοποθέτηση χώρας στο διεθνές πλαίσιο, όχι ως μέρος της κρίσης, αλλά ως μέρος της λύσης, αλλά και μιας χώρας που έχει να καταθέσει μια προοδευτική πρόταση για την επίλυση των κρίσεων (μεταναστευτικό, ονομασία της ΠΓΔΜ, Κυπριακό), ήταν το αποτέλεσμα της πενθήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη  Νέα Υόρκη με...
αφορμή τις εργασίες της 70ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι η θέση της χώρας αναβαθμίστηκε καθώς οι επαφές του πρωθυπουργού έγιναν σε υψηλό επίπεδο, με ηγέτες χωρών, πρωθυπουργούς, υπουργούς Εξωτερικών που παίζουν σημαντικό ρόλο (ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Αίγυπτο,Τουρκία) στη διεθνή σκηνή.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή επιδίωξη της επίσκεψης Τσίπρα ήταν να γίνει ένα θετικό και δυναμικό come back της χώρας με συγκεκριμένο ρόλο για τον λόγο ότι όλες οι μεγάλες κρίσεις στην εποχή μας διαδραματίζονται στη δική μας γειτονιά. 

«Στόχος ήταν να αναδείξουμε το θέμα του χρέους σε επίπεδο συνέλευσης ΟΗΕ και το προσφυγικό. Ότι είμαστε μια χώρα η οποία συνεργάζεται, έχει προοδευτικό πρόσημο και θέλει να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προτάσεις εναλλακτικές που καταθέσαμε» είπε ο κυβερνητικός παράγοντας . 

Αναφορικά με την συνάντηση Τσίπρα - Κέρι, η κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «η αμερικανική ηγεσία παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την προσπάθεια και την πορεία διαπραγματεύσεων και εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι είχαμε στρατηγική». 

Για το ΔΝΤ και αν φοβάται η κυβέρνηση καθυστέρηση και εμπόδια από τους δανειστές με νέα προαπαιτούμενα, η κυβερνητική πηγή υποστηρίζει ότι επιβεβαιώθηκε η στάση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα χρέους. Η επίσκεψη Σταθάκη είχε χαρακτήρα εργασίας εν όψει νέου κύκλου επαφών που ξεκινά με την αξιολόγηση. 

Η κυβερνητική πηγή δεν φοβάται καθυστερήσεις, δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε γρήγορα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Πολλές φορές υπάρχει αντιστοιχία στις κεντρικές προθέσεις των θεσμών και των κλιμακίων και το έχουμε δει στο παρελθόν στο ΔΝΤ. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει συμφέρον από μια τέτοια εξέλιξη. Ούτε εμείς, ούτε η Ευρώπη... αν υπάρχουν ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι που επιμένουν με μανία στο Grexit».

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: