3.10.15

Ορκίστηκε η νέα οκτακομματική Βουλή...

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ...
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 η ορκωμοσία των 300 βουλευτών των οκτώ κομμάτων που εκλέχθηκαν στις εθνικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύεται από...
145 βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία από 75, η Χρυσή Αυγή από 18. Με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) έχουν εκλεγεί 17 βουλευτές, με το ΚΚΕ 15, με το ΠΟΤΑΜΙ 11, με τους ΑΝ.ΕΛΛ. 10 και με την Ένωση Κεντρώων 9 βουλευτές.

Το γυναικείο φύλο υποεκπροσωπείται ακόμη μία φορά, καθώς μόλις 59 είναι οι γυναίκες που εξελέγησαν, 10 λιγότερες από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ οι περισσότερες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (32) και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 11.

Στη διάρκεια της ορκωμοσίας, στο προεδρείο βρισκόταν ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νικήτας Κακλαμάνης ως Δ' αντιπρόεδρος.

Αυτό συνέβη διότι η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που συνεργάστηκε με το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας, δεν εξελέγη, ενώ κενές έμειναν και οι θέσεις του Α’ αντιπροέδρου (Αλέξης Μητρόπουλος, που δεν ήταν υποψήφιος), του Β΄ αντιπροέδρου (Γιάννης Μπαλάφας, που υπουργοποιήθηκε) και της Γ΄ αντιπρόεδρου (Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που επίσης δεν εξελέγη βουλευτής με τη ΛΑ.Ε.).

Οι προγραμματικές δηλώσεις πρόκειται να γίνουν τη Δευτέρα και η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Χωροταξική αναδιάταξη λόγω της εισόδου Λεβέντη 

Υπάρχει μια μικρή αλλαγή στη χωροταξική διάταξη των κομμάτων της Βουλής, λόγω της εισόδου της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Σύμφωνα με τον Νικήτα Κακλαμάνη, μετά από συνεννόηση όλων των κομμάτων, συμφωνήθηκε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις πρώτες σειρές των εδράνων.

Οι βουλευτές της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ θα παραμείνουν στις θέσεις τους, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ θα ξανακαθίσουν στα ίδια μεσαία έδρανα, ενώ οι 9 βουλευτές του Βασίλη Λεβέντη θα καθίσουν στη μέση του άνω δεξιού διαζώματος, ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΑΝ.ΕΛΛ.

Η εκλογή προέδρου της Βουλής

Για την Κυριακή στις 11.00 το πρωί έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής. Το αξίωμα διεκδικεί ο Νίκος Βούτσης, που έχει προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχουν δηλώσει ότι θα τον στηρίξουν τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε εκλεγεί με ρεκόρ ψήφων, που έφθασαν τους 236.
  
πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: