5.10.15

Σαπέν: Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας...

Σαπέν προς Αθήνα: Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας για να συζητήσουμε το χρέος
... για να συζητήσουμε το χρέος...
Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους Ευρωπαίους δανειστές της το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Γάλλος υπ. Οικονομικών, σε συνέντευξή του πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

«Θα έχουμε μια...
αναγνωριστική συνάντηση με τη νέα κυβέρνηση. Θέλουμε να δούμε την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έλαβε με τη συμφωνία του Ιουλίου και μέσα στο σωστό χρονοδιάγραμμα» τόνισε ο Σαπέν, προσθέτοντας ότι πιο σύντομα γίνει αυτό τόσο πιο γρήγορα θα έλθει η συζήτηση για το χρέος, ένα βήμα που είναι απαραίτητο για να προσφέρει επιπρόσθετη χρηματοδότηση το ΔΝΤ.

Πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Μισέλ Σαπέν μαζί με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόκειται να έχουν συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οι συναντήσεις των τριών αντρών θα πραγματοποιηθούν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup (στις 16:00 ώρα Ελλάδας) κατά τη διάρκεια της οποίας θα πάρει μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και για πρώτη φορά μετά την υπογραφή του Μνημονίου, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα επιχειρήσουν να πείσουν τους ομολόγους τους στην ευρωζώνη ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει πάνω από 61% των παρεμβάσεων της λίστας.

Στο Eurogroup το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού

Προσχέδιο για προϋπολογισμό «εκτάκτου ανάγκης» για το 2016, με συνολικά έσοδα 50 δισ. εκ των οποίων περίπου 46 δισ. από τη φορολογία, κομίζει σήμερα στις 4μ.μ (ώρα Ελλάδος), στο Eurogroup η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και εν συνεχεία, όπως όλα δείχνουν,  θα κατατεθεί και στη Βουλή.

Το προσχέδιο ενσωματώνει όλα τα μέτρα του Μνημονίου για φέτος και το 2016 (2,5 + 5 δισ. ευρώ αντίστοιχα). 

Θα χρειαστούν όμως και πολλά ακόμη στην πορεία, είτε ως «συμπληρωματικά» λόγω αποκλίσεων και αστοχιών που ήδη διαφαίνονται στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού (υστέρηση 1,3 δισ. στα φοροεσπρακτικά μέτρα που συνεχώς αυξάνει αντί να μειώνεται) είτε ως «ισοδύναμα», άλλα εκ των οποίων τα αναζητεί η κυβέρνηση για να αποτρέψει μέτρα του Μνημονίου (πχ για τους αγρότες) και άλλα επειδή τα έχει ζητήσει η Τρόικα (πχ για να μην ισχύσει ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση ή 1-4 δισ. για να καλυφθεί το κόστος από τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων).

Ο κατάλογος των 48 μέτρων θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης –για πρώτη φορά μετά την υπογραφή του Μνημονίου που ψηφίστηκε παραμονή Δεκαπενταύγουστου- θα επιχειρήσουν να πείσουν τους ομολόγους τους στην ευρωζώνη ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει πάνω από 61% των παρεμβάσεων της λίστας.

Αργότερα, θα ακολουθήσει και η δεύτερη λίστα με μέτρα «φωτιά» για τη φορολογία, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν τα βασικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του τελευταίου 1 δισ. ευρώ αλλά κυρίως των 15 δισ. ευρώ τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, διαδικασία που θα πρέπει έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: