8.10.15

Σε έναν νόμο όλα τα προαπαιτούμενα...

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ...
Στο πεδίο της άμεσης εφαρμογής της πολιτικής που συνδέει τη συμφωνία με τον στόχο της ελάφρυνσης του χρέους, ώστε μέσα στην τετραετία να επιτευχθεί η οριστική έξοδος από την κρίση, περνά η κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδειξε...
αποφασισμένος -παρά τη σφοδρή αντιπαράθεση που είχε με τον μεταβατικό αρχηγό της ΝΔ Β. Μεϊμαράκη και την αρνητική απάντηση που έλαβε από τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στο κάλεσμα για τη διαμόρφωση συναινετικού κλίματος για τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων- να επιμείνει στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, αναγνωρίζοντας ότι είναι μπροστά νέες δύσκολες μάχες.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας στη δευτερομιλία του -λίγο πριν από τη μεταμεσονύχτια ψηφοφορία- παρουσίασε λεπτομέρειες του «Οδικού Χάρτη» επισημαίνοντας ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και ο ίδιος θέτει φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα ξεκινώντας από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Νοέμβρη, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του έτους, ώστε την ίδια «ώρα» να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος και να κλείσει με θετικό πρόσημο.
Οπως, άλλωστε, δήλωσε νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, μέχρι τις 15 Οκτώβρη πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το πρώτο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα - σύμφωνα, δε, με εγκυρότατες πληροφορίες δεν αποκλείεται οι δεσμεύσεις προς ψήφιση να χωρέσουν τελικά σε ένα άρθρο, ειδικά αν το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο «επιβάλλει» την κατεπείγουσα διαδικασία στη Βουλή.
Στη δευτερολογία του εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα προσεχή παράλληλα βήματα με αυτά του Μνημονίου, ώστε:
Να διευρύνουμε τις κοινωνικές παροχές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Να στηρίξουμε αποφασιστικά το σύστημα υγείας με στόχο την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών.
Να ενισχύσουμε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας που ήδη αποδίδει καρπούς και να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη και «μαύρη εργασία».
Να αποδώσουμε δικαιοσύνη υποστηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της δικαστικής εξουσίας που πλέον μπορεί απερίσπαστη, χωρίς παρεμβάσεις και άνωθεν πιέσεις να επιτελέσει το έργο και την αποστολή της.
Να προχωρήσουμε στην άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.
Να διευρύνουμε τους φορολογικούς ελέγχους και να ολοκληρώσουμε τη διασταύρωση των στοιχείων των καταθέσεων και των φορολογικών δηλώσεων της προηγούμενης δεκαετίας.
Να ψηφίσουμε τα νομοσχέδια για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων και καπνικών.
Να ανοίξουμε έναν πλατύ κοινωνικό διάλογο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη το σύστημα εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση, πάντως, δέχτηκε στο σύνολό της τα πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και φάνηκε καθαρά ότι η γέφυρα εθνικής συνεννόησης για συγκεκριμένα ζητήματα που άπλωσε ο κ. Τσίπρας δεν βρήκε αποδέκτες στο ΠΑΣΟΚ και ο Ποτάμι. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί και η Φώφη Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης, αν και επιτέθηκαν σφοδρότατα στον ίδιο τον πρωθυπουργό, υποστήριξαν ότι το γεγονός της καταψήφισης της κυβέρνησης δεν σημαίνει ότι δεν θα ψηφίσουν τις σωστές επιλογές των μεταρρυθμίσεων και των προοδευτικών πολιτικών.
Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και ο κ. Μεϊμαράκης, που παρά τη σύγκρουση με τον κ. Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι αναμειγνύεται στα εσωκομματικά της ΝΔ (σ.σ.: ο πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι σέβεται τις εσωκομματικές διαδικασίες), υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα ταχθεί υπέρ των αναγκαίων πολιτικών στη Βουλή, αλλά θα καταψηφίσει τη «φοροκαταιγίδα»...
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: