7.10.15

Τσίπρας: Η Λέσβος είναι το καλό πρόσωπο της Ευρώπης...

...αυτό της αλληλεγγύης...

Επίσκεψη μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας


«Οι άνθρωποι, που ρισκάρουν τη ζωή τους στο Αιγαίο, ζητούν το αυτονόητο: Τη δυνατότητα να έχουν μια...

ανθρώπινη συμπεριφορά», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάινμαν, στις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων.
Δεν είναι, λοιπόν, ένα πρόβλημα ελληνικό, είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό.
Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του κ.Φάινμαν στην Ελλάδα σε λιγότερους από τέσσερις μήνες, με αντικείμενο τις διμερείς επαφές σχετικά με τη διαχείριση του ζητήματος των προσφυγικών ροών.
Σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας, που ταξίδεξε στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου μαζί με τον ηγέτη της Αυστρίας, τόνισε σχετικά: «Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας ένα διαφορετικό πρόσωπο της Ευρώπης. Το καλό πρόσωπο της Ευρώπης, το πρόσωπο της αλληλεγγύης. Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση, μια μικρή σε δυνατότητες χώρα. Και η Λέσβος είναι ένα μικρό συγκριτικά νησί, που δέχεται όμως τεράστιες ροές προσφύγων, οι οποίοι έρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Και αυτοί οι άνθρωποι, που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα φεύγοντας από τον πόλεμο και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στο Αιγαίο, ζητούν το αυτονόητο: Τη δυνατότητα να έχουν μια ανθρώπινη συμπεριφορά , να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν σύντομα, να έχουν φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους για ένα καλύτερο μέλλον.
Δεν είναι, λοιπόν, ένα πρόβλημα ελληνικό, είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Και εφόσον είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει νόημα ύπαρξης αν δεν λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας».
Η παρουσία του καγκελάριου της Αυστρίας δίπλα στον Ελληνα πρωθυπουργό έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψής του στην Αθήνα στα μέσα Ιουνίου για επίσημη επίσκεψη εργασίας, όταν ήταν και ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Ιανουάριο.

Αντίστοιχα, ο κ.Τσίπρας είχε πραγματοποιήσει - έπειτα από πρόσκληση του Βέρνερ Φάιμαν - την πρώτη επίσκεψή του σε πρωτεύουσα της ηπειρωτικής Ευρώπης, στη Βιέννη, στις 9 Φεβρουαρίου, μόλις δύο εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του (όπως συνηθίζεται, ο εκάστοτε νεοεκλεγείς Ελληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται άμεσα την Λευκωσία, πριν από κάθε άλλο επίσημο ταξίδι του, κάτι που ο κ.Τσίπρας έκανε στις 2 Φεβρουαρίου).

ΠΑΣΟΚ: Παρουσιάζουν μία εικονική πραγματικότητα
«Ο πρωθυπουργός σήμερα στη Λέσβο όπως και χθες στη Βουλή, απέδειξε ότι βολεύεται με το να παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα. Ο κύκλος όμως των ψευδαισθήσεων έκλεισε οριστικά» αναφέρει η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Λέσβο.
«Ούτε το προσφυγικό θα απομακρυνθεί από τη χώρα με τα πλοία της γραμμής, ούτε τα προβλήματα του ελληνικού λαού θα λυθούν με φλυαρίες για τα εύκολα και αμήχανη σιωπή για τα δύσκολα. Τα προβλήματα είναι εδώ, είναι πολλά και απαιτούν λύσεις» σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε:
«Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί πια να κρύψει την αλήθεια. Εξάλλου, ο προϋπολογισμός με τους αριθμούς του, περιγράφει με τον πιο αμείλικτο τρόπο την σκληρή πραγματικότητα. Η χώρα χρειάζεται σοβαρότητα, συνεννόηση, σχέδιο και δουλειά»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: