2.10.15

Το παρασκήνιο του ραντεβού, Τσακαλώτου - Γουές Μακ Γκρου του ΔΝΤ...

Το παρασκήνιο του ραντεβού Τσακαλώτου - Γουές Μακ Γκρου του ΔΝΤ
«Προθέρμανση» με τους απεσταλμένους του ΔΝΤ είχε λίγες μέρες πριν την επίσημη αναμέτρηση με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές στο Eurogroup της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.            

Κλιμάκιο του ΔΝΤ με επικεφαλής τον μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα, Γουές Μακ Γκρου, επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών προκειμένου να...
συζητήσουν για την πορεία του προγράμματος, την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα για το ελληνικό χρέος.      

Δεν είναι τυχαίο ότι η επίσκεψη του κ. Μακ Γκρου συνέβη δύο μόλις 24ωρα μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για το ίδιο ζήτημα. 

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείουν να υπήρξε συνέχεια σε αυτό το ζήτημα με τον Αμερικανό υπήκοο να μεταφέρει νεότερες σκέψεις της «σιδηράς κυρίας» του Ταμείου.  Κατά πως φαίνεται μπορεί οι επίσημες συζητήσεις να μην έχουν ακόμη ξεκινήσει ακόμη με όλες τις ενδείξεις να δείχνουν για τον Δεκέμβριο και αφού έχει ολοκληρωθεί το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στο παρασκήνιο όμως αυτές δίνουν και παίρνουν… 

Για την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένο και το ταξίδι «γνωριμίας» των δανειστών  με τη νέα κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον λένε οι πληροφορίες που απέχουν παρασάγκας από την πραγματικότητα από τη στιγμή που η σύνθεση του οικονομικού παρέμεινε μετεκλογικά η ίδια.
Εν όψει της κατάθεσης του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου η Αθήνα περιμένει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν για τα μακροοικονομικά μεγέθη προκειμένου να τις ενσωματώσει σε αυτό το κείμενο. Στις 9 - 11 Οκτωβρίου είναι και η ερανική Σύνοδος του ΔΝΤ στην διάρκεια της οποίας θα ανακοινωθούν αυτές οι προβλέψεις. 

Το ΔΝΤ προειδοποιεί από την άλλη ότι λόγω εκλογών δεκάδες εφαρμοστικοί νόμοι δεν έχουν εκδοθεί κάτι που θα καθυστερήσει την αξιολόγηση άρα και τα 3 δισ. της δόσης που αναμένει η Ελλάδα. 

Τα τεχνικά των θεσμών έχουν ήδη αρχίσει να «πιάνουν» θέσεις στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες Βρετανός εμπειρογνώμονας από την ομάδα τεχνικής βοήθειας της Κομισιόν πέρασε από το τμήμα στατιστικής του ΙΚΑ.
Το ενδιαφέρον του ευρωπαίου τεχνοκράτη επικεντρώθηκε στα αποτελέσματα των εισπράξεων από την ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προ το ΙΚΑ αλλά και στην υλοποίηση μνημονιακών  δράσεων με αιχμή αυτή της αύξησης της εισφοράς από 4% σε 6% για υγειονομική περίθαλψη που τέθηκε σε εφαρμογή από το καλοκαίρι. 

Ταυτόχρονα, άλλη ομάδα της τεχνικής αντιπροσωπείας έχει λάβει εντολή να παρακολουθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ τις επιχορηγήσεις του ΙΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2015 ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας έχει αντλήσει το 75,2% των πόρων που δικαιούται φέτος από τα κρατικά ταμεία, ήτοι 1,883 δισ. ευρώ έναντι 2,505 δισ. ευρώ που δικαιούται συνολικά. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα το ΙΚΑ είχε απορροφήσει κονδύλια ύψους 1,760 δισ. ευρώ. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ασφαλιστικό αποτελεί για το κουαρτέτο των δανειστών η «καρδιά» των μεταρρυθμίσεων και για το λόγο αυτό βρίσκεται πρώτη στο «κάδρο» της αξιολόγησης από τους πιστωτές. Μένει να καθορισθεί  αν οι αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε επώδυνες αλλαγές για τους ασφαλισμένους  θα εφαρμοστούν εφάπαξ ή κάποιες  μεμονωμένες δράσεις μετατεθούν για αργότερα. 

Σήμερα πάντως «κληρώνει» για τα 2 δισ. ευρώ της υποδόσης που απορρέουν από το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων δράσεων που θα οριστικοποιηθεί σε συνεδρίαση (με τηλεδιάσκεψη) της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης. Οι υπουργοί απλώς θα το εγκρίνουν και τυπικά. Και θα ακολουθήσει η διαδικασία για τη συμφωνία επί του δεύτερου πακέτου. «Τα πράγματα θα πάνε γρήγορα», είπε ο αξιωματούχος της Κομισιόν, στον οποίο οι εταίροι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή των δράσεων… Και διευκρίνισε ότι το πρώτο πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη μεταρρύθμιση του κράτους και ορισμένες «εκκρεμότητες» του καλοκαιριού…  

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: