5.10.15

Δείτε live τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης...

Tις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου παρουσιάζει αυτή την ώρα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που...
ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής για να προβεί σε προγραμματικες δηλώσεις, με αυτές της πρώτης του κυβέρνησης να μην είχαν καμία εφαρμογή στην πράξη.

Τουναντίον οι πολιτικές της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησαν στο τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο.

Απόψε, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες, αλλά και σε πολιτικές σε βάθος τετραετίας (όπως ο ίδιος έχει προαναγγείλει), ανοίγοντας την τριήμερη συζήτηση που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Μια συζήτηση που αναμένεται να κινηθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και ειδικά σε ό,τι αφορά στην αντιπαράθεση κυβέρνησης με αξιωματική αντιπολίτευση.

Επί της ουσίας των προγραμματικών δηλώσεων ο κ. Τσίπρας δίνει έμφαση στην ταχεία υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο και η διαδικασία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ θα αναλύσει και το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες δηλαδή στο εσωτερικό της χώρας, που θα μειώσουν τις αρνητικές συνέπειες του μνημονίου και θα ενισχύσουν το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αιχμές αυτού του προγράμματος είναι πρωτίστως η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε παιδεία και υγεία, η φορολογική δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα θα δώσει μεγάλη σημασία και σε κινήσεις που θα σταθεροποιήσουν το ταχύτερο την ελληνική οικονομία, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και σε αναπτυξιακές πολιτικές όπως η ταχεία αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η παρουσίαση των όποιων ισοδυνάμων μέτρων έχει επιλέξει η κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθούν επώδυνες παρεμβάσεις, όπως ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα φροντιστήρια ή η επιβαρυμένη φορολόγηση των αγροτών. Στο ελάχιστο ωστόσο χρόνο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, καθώς πρέπει η πρώτη αξιολόγηση από την τρόικα να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, είναι μάλλον υπερβολικά αισιόδοξο να καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες για τα ισοδύναμα.

Η κυβέρνηση έχει έτοιμα ήδη έξι νομοσχέδια, η σειρά κατάθεσης των οποίων θα οριστικοποιηθεί και με βάση τη συμφωνία στο σημερινό Εurogroup, το οποίο θα προσδιορίσει επακριβώς τον πρώτο κατάλογο με τα προαπαιτούμενα για την αντίστοιχη δόση του δανειακού προγράμματος. Με βάση τη συμφωνία αυτή θα αναπτυχθούν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες. Σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμα τα νομοσχέδια για τις τηλεοπτικές συχνότητες, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, την αξιολόγηση στο Δημόσιο, την έρευνα και καινοτομία, και τέλος το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

Τα σημαντικότερα εκκρεμή ζητήματα είναι τα «κόκκινα» δάνεια, τα εργασιακά και οι συλλογικές συμβάσεις, ο τρόπος λειτουργίας του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η εναλλακτική για την αποφυγή της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, αλλά και η εύρεση ισοδύναμων μέτρων, ώστε να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο ασφαλιστικό...

Δείτε live εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: