27.11.15

Τα «βρήκαν» για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων...


Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών στις μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, επιβεβαίωσαν καλά πληροφορημένες πηγές της ευρωζώνης.
Κατά τη...
χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Euro Working Group οριστικοποιήθηκε ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο δεύτερο πακέτο και το οποίο συνδέεται με υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις αυτές ως τα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Τα νέα δεινά για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες της εκτείνονται: από την εφαρμογή της στρατηγικής για τα «κόκκινα» δάνεια και τις κοστοβόρες αποφάσεις για το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο μέχρι το «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Αλλες μνημονιακές δράσεις που θα περιληφθούν στο ίδιο πολυνομοσχέδιο είναι η υλοποίηση προτάσεων του ΟΟΣΑ για τις αγορές προϊόντων, η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η νέα δομή της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Ηδη, χθες, βγήκε στον «αέρα» η προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης. Τη σχετική απόφαση υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την οποία καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, κατά το χρονικό διάστημα από 30-11-2015 έως 6-12-2015.

«Παράταση» για τις επώδυνες αλλαγές

Ωστόσο, το δεύτερο «σετ» δεν περιλαμβάνει τις μεγάλες και επώδυνες αλλαγές σε ασφαλιστικό, εργασιακό και φορολογία καθώς οι δανειστές αποδέχθηκαν το αίτημα της κυβέρνησης να μη συμπεριληφθούν στο πακέτο αυτό οι παρεμβάσεις στη φορολογία των αγροτών και των ενοικίων, καθώς και η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.

Ετσι, η ελληνική πλευρά κερδίζει πολιτικό χρόνο και η υιοθέτηση των επίμαχων μέτρων μετατίθεται για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, η οποία, ακόμα και αν ξεκινήσει τυπικά τον επόμενο μήνα, είναι σαφές ότι θα πραγματοποιηθεί επί της ουσίας στις αρχές του 2016.

Βεβαίως, για τους φορολογούμενους δεν αναμένεται να αλλάξει τίποτα, καθώς οι επιβαρύνσεις αναμένεται να εφαρμοστούν με αναδρομική ισχύ, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2016. Ειδικά για το ασφαλιστικό, οι πιστωτές έχουν επίσης δηλώσει ότι θα εξεταστεί στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: