Επίθεση στο Παρίσι, τρόμος στην Ευρώπη...
Αναμφισβήτητα για τη χώρα μας και την Ευρώπη οι προσφυγικές ροές από τη Συρία αυτή τη στιγμή αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα - Το επόμενο δωδεκάμηνο αναμένονται άλλα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες λόγω του πολέμου στη Συρία
Το μακελειό που έγινε στο Παρίσι ενδεχομένως είναι η αρχή σειράς τρομοκρατικών χτυπημάτων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Με την εκτίμηση αυτή φαίνεται να συμφωνούν...
και υψηλόβαθμοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας μας, οι οποίοι προ εβδομάδων λέγεται ότι είχαν ενημερωθεί από υπηρεσία πληροφοριών της αλλοδαπής για την πιθανότητα μαζικών και θεαματικών χτυπημάτων στην καρδιά της Ευρώπης ενδεχομένως και πριν τα Χριστούγεννα.
Οπερ και συνέβη. Απομένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί και η εκτίμηση ότι το Παρίσι ήταν μόνο η αρχή. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι που ασχολούνται με θέματα τρομοκρατίας λέγεται ότι είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τις αυξημένες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και διατύπωναν την άποψη ότι «ακόμα και αν λιγότεροι από το 1% αυτών που μεταναστεύουν στην Ευρώπη είναι ισλαμιστές τρομοκράτες, τότε έχουν ήδη συγκροτηθεί ή θα συγκροτηθούν σε σύντομο χρόνο “τάγματα θανάτου” σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».
Κάθε μέρα ολοένα και περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι το νέο δομικό πρόβλημα που θα δοκιμάσει την ευρωπαϊκή συνοχή. Πρόβλημα μεγαλύτερο και από το δημοσιονομικό αφού τα ελλείμματα και η υπερχρέωση ταλανίζουν κάποιες μόνο χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως του Νότου και της Περιφέρειας της Ε.Ε., ενώ οι ογκούμενες μεταναστευτικές ροές απειλούν το σύνολο της Ευρώπης. Και το σπουδαιότερο, μπορεί να πλήξουν ευθέως την ασφάλεια των πολιτών της και σε συνδυασμό με τα φαινόμενα αυξημένης ανεργίας και φτώχειας να δημιουργήσουν κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που θα την οδηγήσουν δεκαετίες πίσω, ακυρώνοντας επιτεύγματα και δημοκρατικές κατακτήσεις των τελευταίων 70 χρόνων. Αναμφίβολα εκείνο που τρομάζει περισσότερο και έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις Αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας είναι η μεταφορά της ισλαμικής τρομοκρατίας στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου. Ο κίνδυνος, μαζί με τους εξαθλιωμένους από τους πολέμους και την πείνα πληθυσμούς της Ασίας και της Αφρικής να μεταναστεύσουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τρομοκράτες του DAESH (ISIS/ISIL), μπορεί προσώρας να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλος, όμως η συγκέντρωση μουσουλμανικών πληθυσμών δημιουργεί συνθήκες ριζοσπαστικοποίησης και συσσωρεύει εύφλεκτη ύλη που βολεύει τους «επαγγελματίες» της ισλαμικής τρομοκρατίας για να αναπτύξουν τον «πόλεμο κατά των απίστων» και σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Πάντως και σύμφωνα με τις κυρίαρχες εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας της Ε.Ε., στις μεγάλες ροές μεταναστών και προσφύγων που πραγματοποιούνται μέσω της Τουρκίας και της Λιβύης προς την Ευρώπη, δεν περιλαμβάνονται και μετακινήσεις, τουλάχιστον αξιόλογες, της ισλαμικής τρομοκρατίας. Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει είναι μουσουλμάνοι από την Ευρώπη να μεταναστεύουν προς τη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό των ομοδόξων τους προκειμένου να εδραιωθεί εκεί το χαλιφάτο. Αυτοί οι «μετανάστες» διαθέτουν διαβατήρια και χρήματα και για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν τα κανονικά μέσα μεταφοράς (αεροπλάνα, πλοία, αυτοκίνητα κ.ά.) και δεν συνωθούνται στις βάρκες της απελπισίας και του θανάτου που διασχίζουν το Αιγαίο και το Τυρρηνικό Πέλαγος. Θέλουν να αποφύγουν τους πολλαπλούς ελέγχους και τις διαδικασίες ταυτοποίησης για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και φυσικά δεν διακινδυνεύουν να πνιγούν.
Οι «επαγγελματίες» της ισλαμικής τρομοκρατίας
Οι «επαγγελματίες» και τα επίλεκτα στελέχη της ισλαμικής τρομοκρατίας εάν σχεδιάζουν και νέα χτυπήματα στην Ευρώπη, αυτά θα τα κάνουν είτε μέσω γηγενών πυρήνων που ήδη έχουν σχηματίσει, είτε η μεταφορά τους έχει γίνει ή θα γίνει με ασφαλή μέσα. Είναι πιο εύκολο και ασφαλές γι’ αυτούς να πάρουν το αεροπλάνο και να πάνε ας πούμε στη Μόσχα και από κει στη Νορβηγία ή στο Βελιγράδι και μετά με τρένο στο Βερολίνο ή με ένα κότερο από τα παράλια της Τουρκίας στην Ελλάδα και της Βόρειας Αφρικής προς την Ιταλία, παρά να καταβάλουν «λύτρα θανάτου» στους Τούρκους και Λίβυους δουλεμπόρους.
Αυτή τη στιγμή το DAESH χρειάζεται Ευρωπαίους τζιχαντιστές στη Δαμασκό και τη Βαγδάτη για να εδραιωθεί και όχι να στείλει μαζικά Αραβες τζιχαντιστές για να πολιορκήσουν την Ευρώπη. Και όχι μόνον Ευρωπαίους, αλλά και μουσουλμάνους από την Ινδονησία, τη Μαλαισία, το Μπαγκλαντές, τη Σομαλία, τη Νιγηρία και αλλαχού για να δράσουν στη Συρία και τη Λιβύη που αποτελούν και τα προκεχωρημένα φυλάκια επανίδρυσης του χαλιφάτου.
Προτεραιότητα του DAESH είναι η σταθεροποίηση της εξουσίας του στα εδάφη που ελέγχει και όχι η επέκτασή του. Αναμφισβήτητα για τη χώρα μας και την Ευρώπη οι προσφυγικές ροές από τη Συρία αυτή τη στιγμή αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς εκτός από τα 2,4 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν περάσει τα σύνορα, υπολογίζεται ότι στο επόμενο δωδεκάμηνο θα μετακινηθούν, λόγω του πολέμου, άλλα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Η πίεση στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας είναι απίστευτη και όσο περισσότερες περιοχές ελέγχει το DAESH τόσο μεγαλύτερη είναι η προσφυγική ροή. Η προσπάθεια του Ερντογάν να δημιουργηθεί μια buffer area στο συνοριακό τρίγωνο Συρίας - Ιράκ -Τουρκίας και βορειοανατολικά της Λαττάκειας, προσώρας δεν ευδοκιμεί, καθώς σ’ αυτήν εμπλέκεται και το κουρδικό ζήτημα στο οποίο οι στρατηγικές των άλλων δυνάμεων, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, είναι αποκλείνουσες από αυτή της Αγκυρας. Ενδεχομένως η προσφυγική ροή θα ανακοπεί εάν οι Ρώσοι καταφέρουν να ελέγξουν τον Ασαντ, ακόμη και απομακρύνοντάς τον, και υπάρξει μια συμπεφωνημένη λύση των Ευρωπαίων και των Αμερικανών με τη συριακή αντιπολίτευση και τα άλλα κράτη της περιοχής. Οι ειδήμονες υποστηρίζουν ότι οι αεροπορικές επιθέσεις δεν πρόκειται να αποδώσουν και η πιθανότητα να κερδίσουν οι δυνάμεις του Ασαντ τις μάχες επί του εδάφους είναι ελάχιστες.
Η στρατολόγηση τζιχαντιστών
Πάντως ο κίνδυνος για μαζική είσοδο τζιχαντιστών στην Ευρώπη δεν προέρχεται από το συριακό μέτωπο. Η Ευρώπη θα πολιορκηθεί αν καταρρεύσει το μέτωπο κυρίως της Λιβύης, όπου μαζί με τον ISIS συνασπίζονται περίπου 700 ομάδες ισλαμιστών. Από την «Αλ Κάιντα» και την «Μπόκο Χαράμ» μέχρι την «Αλ Σαμπάμπ» της Σομαλίας και τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» που βρίσκονται παντού: από την Αίγυπτο και την Αλγερία μέχρι το Μαρόκο και την Τυνησία. Και φυσικά στην Ευρώπη. Βεβαίως οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αντίθετα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την αντιμετωπίζουν ως μια ήπια και σύγχρονη εκδοχή του Ισλάμ, όμως τα κηρύγματά της, όπως απορρέουν από την ιδρυτική διακήρυξη του Χασάν Αλ Μπάννα το 1928, είναι οι πιο σκληρές προσεγγίσεις του κορανίου και στις οποίες ομνύει και ο ISIS. Και φυσικά στους κόλπους της περιλαμβάνονται και ακραίες ομάδες που εφάπτονται της τρομοκρατίας, ενώ στις συνθήκες ριζοσπαστικοποίησης του ισλαμικού φονταμενταλισμού που δημιουργεί ο ISIS αποτελούν προνομιακό χώρο στρατολόγησης τζιχαντιστών. Εδώ είναι και το πρόβλημα για την Ευρώπη. Αφενός για Γαλλία, Βέλγιο, Βρετανία όπου υπάρχουν μεγάλοι μουσουλμανικοί πληθυσμοί, αλλά και για την Ελλάδα, αφού εκτός από τη γειτονική Τουρκία, συμπαγείς μουσουλμανικοί πληθυσμοί που αισθάνονται πρωτίστως αλληλέγγυοι με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και δευτερευόντως έλκονται από το Τζιχάντ, υπάρχουν στην Αλβανία, στο Κόσοβο και τη Βοσνία.
Να σημειώσουμε εδώ ότι μετά την ανατροπή του Μόρσι από την προεδρία της Αιγύπτου, πολλά ηγετικά στελέχη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» κατέφυγαν στην Τουρκία, κάτι που εξηγεί τις κακές σχέσεις Καΐρου - Αγκυρας, αλλά ταυτόχρονα (πρέπει να) εμβάλει και σε ανησυχία την ελληνική κυβέρνηση αφού η τουρκική προπαγάνδα στις χώρες της Βαλκανικής όπου υπάρχουν μουσουλμανικοί πληθυσμοί ενδεχομένως υποβοηθείται και με χρήματα των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Επίσης να σημειώσουμε ότι το δόγμα Νταβούτογλου για επανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν αναφέρεται μόνον στα Βαλκάνια, αλλά περιλαμβάνει και τον χώρο της Μέσης Ανατολής, κάτι που εξηγεί και την αντιπαλότητα με τις αραβικές χώρες με αιχμή και τον ISIS. Φυσικά, λόγω της στρατηγικής σχέσης με την Τουρκία, Αμερικανοί και Βρετανοί υποβαθμίζουν την αγαστή συνεργασία του Ερντογάν με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», παραγνωρίζουν το γεγονός ότι οι πλέον ριζοσπάστες ιμάμηδες βρίσκονται στο Λονδίνο προκειμένου να καλύψουν τις ευθύνες τους για τον πόλεμο στο Ιράκ, το χάος που έφεραν στη Λιβύη με την ανατροπή του Καντάφι και την υποβοήθηση της λεγόμενης αραβικής άνοιξης, που αντί για δημοκρατία και ελευθερίες έφερε πολέμους, ISIS και προσφυγιά. Παρενέργειες που σήμερα ταλανίζουν την Ελλάδα και απειλούν τη συνοχή της Ευρώπης.
Τσίπρας - Νταβούτογλου - Ερντογάν
Σίγουρα ο Αλέξης Τσίπρας στο διήμερο ταξίδι του (17 και 18 Νοεμβρίου) στην Τουρκία δεν θα έχει τη δυνατότητα να προβεί σε τόσο εμβριθείς αναλύσεις με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, και θα περιοριστεί σε συζητήσεις για το πώς μπορεί να περιοριστεί ή να οργανωθεί καλύτερα η ροή των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά. Ενδεχομένως, όμως, θα έπρεπε να επιδιώξει -σε συνεργασία με την Τουρκία και πρωτίστως τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- να μη μεταναστεύσει το DAESH στα Βαλκάνια.
Και για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια της Ε.Ε. να διαλυθούν οι πυρήνες των τζιχαντιστών που, αποδεδειγμένα, σύμφωνα με εκθέσεις αστυνομικών αρχών και μυστικών υπηρεσιών της Δύσης, υπάρχουν σε Αλβανία, Κόσοβο και κυρίως στη Βοσνία. Οχι μόνο επειδή αποτελούν πηγή ενίσχυσης του ISIS, αλλά και γιατί είναι μήτρα πρωτογενούς ισλαμικής τρομοκρατίας στα Βαλκάνια.
Η αναρχία από τις ροές των προσφύγων τούς δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης είτε προς τα κάτω, προκειμένου να ενισχύσουν τον ISIS, είτε προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να μεταδώσουν το Τζιχάντ των σημερινών «εκλεκτών» του προφήτη τους. Το πρόβλημα, λοιπόν, στρατηγικά για τη Δύση δεν είναι οι πρόσφυγες, αλλά οι οργανωμένες ομάδες ισλαμικής τρομοκρατίας που μπορούν να μπουν στον πειρασμό, ίσως και στο εγγύς μέλλον, να καταφέρουν μετά το Παρίσι κι άλλα χτυπήματα στην «αλλόδοξη» και «ιμπεριαλιστική» Ευρώπη, είτε ως δείγμα της ενίσχυσής τους, είτε ως ανταπόδοση των εγκλημάτων που θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις της διέπραξαν σε βάρος τους...
protothema.gr
Αναμφισβήτητα για τη χώρα μας και την Ευρώπη οι προσφυγικές ροές από τη Συρία αυτή τη στιγμή αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα - Το επόμενο δωδεκάμηνο αναμένονται άλλα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες λόγω του πολέμου στη Συρία
Το μακελειό που έγινε στο Παρίσι ενδεχομένως είναι η αρχή σειράς τρομοκρατικών χτυπημάτων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Με την εκτίμηση αυτή φαίνεται να συμφωνούν...
και υψηλόβαθμοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας μας, οι οποίοι προ εβδομάδων λέγεται ότι είχαν ενημερωθεί από υπηρεσία πληροφοριών της αλλοδαπής για την πιθανότητα μαζικών και θεαματικών χτυπημάτων στην καρδιά της Ευρώπης ενδεχομένως και πριν τα Χριστούγεννα.
Οπερ και συνέβη. Απομένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί και η εκτίμηση ότι το Παρίσι ήταν μόνο η αρχή. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι που ασχολούνται με θέματα τρομοκρατίας λέγεται ότι είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τις αυξημένες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και διατύπωναν την άποψη ότι «ακόμα και αν λιγότεροι από το 1% αυτών που μεταναστεύουν στην Ευρώπη είναι ισλαμιστές τρομοκράτες, τότε έχουν ήδη συγκροτηθεί ή θα συγκροτηθούν σε σύντομο χρόνο “τάγματα θανάτου” σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».
Κάθε μέρα ολοένα και περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι το νέο δομικό πρόβλημα που θα δοκιμάσει την ευρωπαϊκή συνοχή. Πρόβλημα μεγαλύτερο και από το δημοσιονομικό αφού τα ελλείμματα και η υπερχρέωση ταλανίζουν κάποιες μόνο χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως του Νότου και της Περιφέρειας της Ε.Ε., ενώ οι ογκούμενες μεταναστευτικές ροές απειλούν το σύνολο της Ευρώπης. Και το σπουδαιότερο, μπορεί να πλήξουν ευθέως την ασφάλεια των πολιτών της και σε συνδυασμό με τα φαινόμενα αυξημένης ανεργίας και φτώχειας να δημιουργήσουν κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που θα την οδηγήσουν δεκαετίες πίσω, ακυρώνοντας επιτεύγματα και δημοκρατικές κατακτήσεις των τελευταίων 70 χρόνων. Αναμφίβολα εκείνο που τρομάζει περισσότερο και έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις Αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας είναι η μεταφορά της ισλαμικής τρομοκρατίας στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου. Ο κίνδυνος, μαζί με τους εξαθλιωμένους από τους πολέμους και την πείνα πληθυσμούς της Ασίας και της Αφρικής να μεταναστεύσουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τρομοκράτες του DAESH (ISIS/ISIL), μπορεί προσώρας να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλος, όμως η συγκέντρωση μουσουλμανικών πληθυσμών δημιουργεί συνθήκες ριζοσπαστικοποίησης και συσσωρεύει εύφλεκτη ύλη που βολεύει τους «επαγγελματίες» της ισλαμικής τρομοκρατίας για να αναπτύξουν τον «πόλεμο κατά των απίστων» και σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Πάντως και σύμφωνα με τις κυρίαρχες εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας της Ε.Ε., στις μεγάλες ροές μεταναστών και προσφύγων που πραγματοποιούνται μέσω της Τουρκίας και της Λιβύης προς την Ευρώπη, δεν περιλαμβάνονται και μετακινήσεις, τουλάχιστον αξιόλογες, της ισλαμικής τρομοκρατίας. Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει είναι μουσουλμάνοι από την Ευρώπη να μεταναστεύουν προς τη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό των ομοδόξων τους προκειμένου να εδραιωθεί εκεί το χαλιφάτο. Αυτοί οι «μετανάστες» διαθέτουν διαβατήρια και χρήματα και για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν τα κανονικά μέσα μεταφοράς (αεροπλάνα, πλοία, αυτοκίνητα κ.ά.) και δεν συνωθούνται στις βάρκες της απελπισίας και του θανάτου που διασχίζουν το Αιγαίο και το Τυρρηνικό Πέλαγος. Θέλουν να αποφύγουν τους πολλαπλούς ελέγχους και τις διαδικασίες ταυτοποίησης για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και φυσικά δεν διακινδυνεύουν να πνιγούν.
Οι «επαγγελματίες» της ισλαμικής τρομοκρατίας
Οι «επαγγελματίες» και τα επίλεκτα στελέχη της ισλαμικής τρομοκρατίας εάν σχεδιάζουν και νέα χτυπήματα στην Ευρώπη, αυτά θα τα κάνουν είτε μέσω γηγενών πυρήνων που ήδη έχουν σχηματίσει, είτε η μεταφορά τους έχει γίνει ή θα γίνει με ασφαλή μέσα. Είναι πιο εύκολο και ασφαλές γι’ αυτούς να πάρουν το αεροπλάνο και να πάνε ας πούμε στη Μόσχα και από κει στη Νορβηγία ή στο Βελιγράδι και μετά με τρένο στο Βερολίνο ή με ένα κότερο από τα παράλια της Τουρκίας στην Ελλάδα και της Βόρειας Αφρικής προς την Ιταλία, παρά να καταβάλουν «λύτρα θανάτου» στους Τούρκους και Λίβυους δουλεμπόρους.
Αυτή τη στιγμή το DAESH χρειάζεται Ευρωπαίους τζιχαντιστές στη Δαμασκό και τη Βαγδάτη για να εδραιωθεί και όχι να στείλει μαζικά Αραβες τζιχαντιστές για να πολιορκήσουν την Ευρώπη. Και όχι μόνον Ευρωπαίους, αλλά και μουσουλμάνους από την Ινδονησία, τη Μαλαισία, το Μπαγκλαντές, τη Σομαλία, τη Νιγηρία και αλλαχού για να δράσουν στη Συρία και τη Λιβύη που αποτελούν και τα προκεχωρημένα φυλάκια επανίδρυσης του χαλιφάτου.
Προτεραιότητα του DAESH είναι η σταθεροποίηση της εξουσίας του στα εδάφη που ελέγχει και όχι η επέκτασή του. Αναμφισβήτητα για τη χώρα μας και την Ευρώπη οι προσφυγικές ροές από τη Συρία αυτή τη στιγμή αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς εκτός από τα 2,4 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν περάσει τα σύνορα, υπολογίζεται ότι στο επόμενο δωδεκάμηνο θα μετακινηθούν, λόγω του πολέμου, άλλα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Η πίεση στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας είναι απίστευτη και όσο περισσότερες περιοχές ελέγχει το DAESH τόσο μεγαλύτερη είναι η προσφυγική ροή. Η προσπάθεια του Ερντογάν να δημιουργηθεί μια buffer area στο συνοριακό τρίγωνο Συρίας - Ιράκ -Τουρκίας και βορειοανατολικά της Λαττάκειας, προσώρας δεν ευδοκιμεί, καθώς σ’ αυτήν εμπλέκεται και το κουρδικό ζήτημα στο οποίο οι στρατηγικές των άλλων δυνάμεων, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, είναι αποκλείνουσες από αυτή της Αγκυρας. Ενδεχομένως η προσφυγική ροή θα ανακοπεί εάν οι Ρώσοι καταφέρουν να ελέγξουν τον Ασαντ, ακόμη και απομακρύνοντάς τον, και υπάρξει μια συμπεφωνημένη λύση των Ευρωπαίων και των Αμερικανών με τη συριακή αντιπολίτευση και τα άλλα κράτη της περιοχής. Οι ειδήμονες υποστηρίζουν ότι οι αεροπορικές επιθέσεις δεν πρόκειται να αποδώσουν και η πιθανότητα να κερδίσουν οι δυνάμεις του Ασαντ τις μάχες επί του εδάφους είναι ελάχιστες.
Η στρατολόγηση τζιχαντιστών
Πάντως ο κίνδυνος για μαζική είσοδο τζιχαντιστών στην Ευρώπη δεν προέρχεται από το συριακό μέτωπο. Η Ευρώπη θα πολιορκηθεί αν καταρρεύσει το μέτωπο κυρίως της Λιβύης, όπου μαζί με τον ISIS συνασπίζονται περίπου 700 ομάδες ισλαμιστών. Από την «Αλ Κάιντα» και την «Μπόκο Χαράμ» μέχρι την «Αλ Σαμπάμπ» της Σομαλίας και τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» που βρίσκονται παντού: από την Αίγυπτο και την Αλγερία μέχρι το Μαρόκο και την Τυνησία. Και φυσικά στην Ευρώπη. Βεβαίως οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αντίθετα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την αντιμετωπίζουν ως μια ήπια και σύγχρονη εκδοχή του Ισλάμ, όμως τα κηρύγματά της, όπως απορρέουν από την ιδρυτική διακήρυξη του Χασάν Αλ Μπάννα το 1928, είναι οι πιο σκληρές προσεγγίσεις του κορανίου και στις οποίες ομνύει και ο ISIS. Και φυσικά στους κόλπους της περιλαμβάνονται και ακραίες ομάδες που εφάπτονται της τρομοκρατίας, ενώ στις συνθήκες ριζοσπαστικοποίησης του ισλαμικού φονταμενταλισμού που δημιουργεί ο ISIS αποτελούν προνομιακό χώρο στρατολόγησης τζιχαντιστών. Εδώ είναι και το πρόβλημα για την Ευρώπη. Αφενός για Γαλλία, Βέλγιο, Βρετανία όπου υπάρχουν μεγάλοι μουσουλμανικοί πληθυσμοί, αλλά και για την Ελλάδα, αφού εκτός από τη γειτονική Τουρκία, συμπαγείς μουσουλμανικοί πληθυσμοί που αισθάνονται πρωτίστως αλληλέγγυοι με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και δευτερευόντως έλκονται από το Τζιχάντ, υπάρχουν στην Αλβανία, στο Κόσοβο και τη Βοσνία.
Να σημειώσουμε εδώ ότι μετά την ανατροπή του Μόρσι από την προεδρία της Αιγύπτου, πολλά ηγετικά στελέχη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» κατέφυγαν στην Τουρκία, κάτι που εξηγεί τις κακές σχέσεις Καΐρου - Αγκυρας, αλλά ταυτόχρονα (πρέπει να) εμβάλει και σε ανησυχία την ελληνική κυβέρνηση αφού η τουρκική προπαγάνδα στις χώρες της Βαλκανικής όπου υπάρχουν μουσουλμανικοί πληθυσμοί ενδεχομένως υποβοηθείται και με χρήματα των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Επίσης να σημειώσουμε ότι το δόγμα Νταβούτογλου για επανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν αναφέρεται μόνον στα Βαλκάνια, αλλά περιλαμβάνει και τον χώρο της Μέσης Ανατολής, κάτι που εξηγεί και την αντιπαλότητα με τις αραβικές χώρες με αιχμή και τον ISIS. Φυσικά, λόγω της στρατηγικής σχέσης με την Τουρκία, Αμερικανοί και Βρετανοί υποβαθμίζουν την αγαστή συνεργασία του Ερντογάν με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», παραγνωρίζουν το γεγονός ότι οι πλέον ριζοσπάστες ιμάμηδες βρίσκονται στο Λονδίνο προκειμένου να καλύψουν τις ευθύνες τους για τον πόλεμο στο Ιράκ, το χάος που έφεραν στη Λιβύη με την ανατροπή του Καντάφι και την υποβοήθηση της λεγόμενης αραβικής άνοιξης, που αντί για δημοκρατία και ελευθερίες έφερε πολέμους, ISIS και προσφυγιά. Παρενέργειες που σήμερα ταλανίζουν την Ελλάδα και απειλούν τη συνοχή της Ευρώπης.
Τσίπρας - Νταβούτογλου - Ερντογάν
Σίγουρα ο Αλέξης Τσίπρας στο διήμερο ταξίδι του (17 και 18 Νοεμβρίου) στην Τουρκία δεν θα έχει τη δυνατότητα να προβεί σε τόσο εμβριθείς αναλύσεις με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, και θα περιοριστεί σε συζητήσεις για το πώς μπορεί να περιοριστεί ή να οργανωθεί καλύτερα η ροή των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά. Ενδεχομένως, όμως, θα έπρεπε να επιδιώξει -σε συνεργασία με την Τουρκία και πρωτίστως τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- να μη μεταναστεύσει το DAESH στα Βαλκάνια.
Και για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια της Ε.Ε. να διαλυθούν οι πυρήνες των τζιχαντιστών που, αποδεδειγμένα, σύμφωνα με εκθέσεις αστυνομικών αρχών και μυστικών υπηρεσιών της Δύσης, υπάρχουν σε Αλβανία, Κόσοβο και κυρίως στη Βοσνία. Οχι μόνο επειδή αποτελούν πηγή ενίσχυσης του ISIS, αλλά και γιατί είναι μήτρα πρωτογενούς ισλαμικής τρομοκρατίας στα Βαλκάνια.
Η αναρχία από τις ροές των προσφύγων τούς δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης είτε προς τα κάτω, προκειμένου να ενισχύσουν τον ISIS, είτε προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να μεταδώσουν το Τζιχάντ των σημερινών «εκλεκτών» του προφήτη τους. Το πρόβλημα, λοιπόν, στρατηγικά για τη Δύση δεν είναι οι πρόσφυγες, αλλά οι οργανωμένες ομάδες ισλαμικής τρομοκρατίας που μπορούν να μπουν στον πειρασμό, ίσως και στο εγγύς μέλλον, να καταφέρουν μετά το Παρίσι κι άλλα χτυπήματα στην «αλλόδοξη» και «ιμπεριαλιστική» Ευρώπη, είτε ως δείγμα της ενίσχυσής τους, είτε ως ανταπόδοση των εγκλημάτων που θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις της διέπραξαν σε βάρος τους...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου