26.11.15

"Παίζετε με τη φωτιά"...

Προειδοποίηση Πούτιν προς Τουρκία: Παίζετε με τη φωτιά
Προειδοποίηση Πούτιν προς Τουρκία...
Να συνεργαστούν στενότερα για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους συμφώνησαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε νέα προειδοποίηση προς την Τουρκία, λέγοντας ότι «παίζουν με τη φωτιά όσοι...
εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της τρομοκρατίας και εμπλέκονται σε εγκληματικές δουλειές με το Ισλαμικό Κράτος».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι «ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μας ότι ένα ρωσικό τζετ θα έπεφτε από μία χώρα που θεωρούμε σύμμαχο». Σε άλλη ερώτηση, συμπλήρωσε ότι «είναι αδύνατον η τουρκική Πολεμική Αεροπορία να μην αναγνωρίζει τα αεροπλάνα μας».

Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο Ολάντ υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτή την κρίσιμη περίοδο να μην υπάρξουν νέα μέτωπα και εντάσεις.

Για την υπόθεση των τζιχαντιστών, Ολάντ και Πούτιν συμφώνησαν στην ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται επί συριακού εδάφους με στόχο να πληγούν τα οικονομικά συμφέροντα των τζιχαντιστών, ιδίως το λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος «έδειξε» καθαρά την Τουρκία ως δρόμο από τον οποίο περνά το παράνομο πετρέλαιο μέσω Συρίας. «Θεωρητικά είναι πιθανόν η Άγκυρα να μην γνωρίζει για το πετρέλαιο από τη Συρία, αλλά μου είναι δύσκολο να το φανταστώ» συμπλήρωσε.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε αποτελεσματική την επιχείρηση των ρωσικών μαχητικών στη Συρία, ενώ γνωστοποίησε ότι έχουν ενταθεί οι επιθέσεις (σε συνεργασία με τη Δαμασκό) στην περιοχή όπου οι Τούρκοι έριξαν το ρωσικό μαχητικό.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς η συγκρότηση ενιαίου μετώπου για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Για το θέμα αυτό, ο Πούτιν διευκρίνισε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την υπάρχουσα συμμαχία κατά των τζιχαντιστών, στην οποία ηγούνται οι ΗΠΑ.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ενταθούν οι επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, ενώ επανέλαβε ότι ο Άσαντ δεν έχει θέση στην όποια λύση βρεθεί για τη χώρα.

Αντίθετα, ο Πούτιν είπε ότι το μέλλον του Μπασάρ Άσαντ βρίσκεται στα χέρια του συριακού λαού.

«Ο συριακός στρατός και ο Άσαντ αποτελούν φυσικούς συμμάχους στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» εξήγησε, χωρίς όμως να αποκηρύξει άλλες ομάδες που επίσης μάχονται τους τζιχαντιστές.

Ολάντ και Πούτιν συζήτησαν επίσης και το θέμα της Ουκρανίας, το οποίο ως γνωστόν προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης, αλλά και οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος ρωσικών συμφερόντων.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η ειρηνευτική συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: