22.11.15

Στην αναμπουμπούλα ο Ντόναλντ χαίρεται...

Ο πολυσυζητημένος Ντόναλντ Τραμπ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος
Η αναβίωση του εφιάλτη της τρομοκρατίας σε συνδυασμό με τη διαρκώς επιδεινούμενη προσφυγική τραγωδία στην Ευρώπη λειτουργεί με όρους συγκοινωνούντων δοχείων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2012 ήταν...
ένα κρίσιμο ορόσημο για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2008, το αποτέλεσμα των επικείμενων το 2016 θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιλογές της Ευρώπης και το πρίσμα υπό το οποίο η Δύση θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει μπροστά της σε κοινωνίες που γίνονται πιο ανασφαλείς, κλειστές και φοβισμένες στον απόηχο μιας οικονομικής κρίσης που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τη βιώνουν ακόμα και κάποιες άλλες, όπως στην Αμερική, ζουν με τον φόβο ότι αυτή θα επιστρέψει.

Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι άλλαξε βίαια την πολιτική ατζέντα στις ΗΠΑ, επαναφέροντάς τη στην εποχή που επακολούθησε την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και που όλοι μέχρι σήμερα προσπαθούσαν να ξεχάσουν.

Αντικατέστησε το επίκεντρο ενδιαφέροντος της δημόσιας συζήτησης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για τις πολιτικές προκλήσεις του μέλλοντος –όπως η κλιματική αλλαγή, οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αμερικανικής κοινωνίας για ίσες ευκαιρίες απέναντι προς όλους– με μια νέα επανάληψη του ίδιου έργου που ο κόσμος έζησε έντονα από το 2001 και μετά.

Σε αυτή τη φάση, όμως, το έργο φαίνεται πως ξαναπαίζεται υπό δυσμενέστερες συνθήκες και το βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης του προσφυγικού που απειλεί να επιτείνει περισσότερο από ποτέ τον κίνδυνο μιας βαθιά συντηρητικής στροφής της αμερικανικής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας συμπαρασύροντας σε αυτήν και την Ευρώπη, η οποία ήδη τελεί υπό τη σύγκρουση του καλού και του κακού της εαυτού την ώρα που συντηρητικές φωνές στο εσωτερικό των κρατών-μελών της πολλαπλασιάζονται.

Οργισμένη Χίλαρι

Η πρόσφατη αποστροφή της υποψήφιας για το Δημοκρατικό χρίσμα στις προεδρικές εκλογές Χίλαρι Κλίντον ότι «οι Ρεπουμπλικανοί συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τη ρητορική του μίσους, αλλά τώρα απέδειξαν ότι δεν έχουν πάτο για το πόσο ακόμα πιο χαμηλά μπορούν να πέσουν» ήταν η απάντησή της στο επιχείρημα που ακούγεται από υποψηφίους για το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα αλλά και εκλεγμένα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να τεθεί θρησκευτικό κριτήριο για τους Σύρους πρόσφυγες που έχουν δεσμευτεί ότι θα υποδεχτούν οι ΗΠΑ.

Καρφιά Ομπάμα

Λίγα 24ωρα νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήριζε «ντροπή να ζητούν κάποιοι πιστοποιητικά θρησκευτικών φρονημάτων», κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την άκρα δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά ενός πολέμου στον οποίο με τη στάση τους προσδίδουν τα χαρακτηριστικά ενός «θρησκευτικού πολέμου» και ο οποίος αν ιδωθεί από τις κοινωνίες ως τέτοιος –δηλαδή ως θρησκευτικός μεταξύ χριστιανισμού και μουσουλμανισμού– τότε θα απειλεί να λάβει διαστάσεις απρόβλεπτες.

Δυστυχώς η αόρατη αλλά διαρκώς αιωρούμενη απειλή ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος στις ΗΠΑ μετατρέπεται –έστω και ασυνείδητα κάποιες φορές– για μεγάλα κομμάτια της αμερικανικής κοινωνίας και κατ’ επέκταση του πολιτικού συστήματος της χώρας σε άλλοθι προκειμένου να τάσσονται υπέρ της άποψης ότι την Αμερική λόγω της γεωγραφικής της απόστασης από την Ευρώπη δεν την αφορά το προσφυγικό.

Ενα αντίστοιχο επιχείρημα είχε αντιστοίχως υιοθετηθεί κατά κόρον από τους Ρεπουμπλικανούς το 2010 και μετέπειτα για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, αρνούμενοι να παραδεχτούν ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αφορά ή να εμπλέκει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την Αμερική.

Ο κίνδυνος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ είναι η εκλογή ενός νέου προέδρου, ο οποίος θα οδηγήσει τη χώρα σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που κινείται μέχρι σήμερα και όπως έχει αποδειχθεί, έχει ανάγκη η Ευρώπη.

Αλλωστε το επιχείρημα της ασφάλειας απέναντι στον φόβο που γεννά η δράση των τρομοκρατών τζιχαντιστών μπορεί να γίνει η ιδανικότερη δικαιολογία από συντηρητικούς φορείς ιδεοληψιών για να ισχυριστούν ότι η Αμερική έχει λόγο να παραιτηθεί από την υποχρέωσή της να σηκώσει κι αυτή το βάρος του προσφυγικού, όπως το είπε ξεκάθαρα ο πολυσυζητημένος Ντόναλντ Τραμπ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, χαρακτηρίζοντας τους πρόσφυγες «δούρειο ίππο» επίδοξων τρομοκρατών στις ΗΠΑ.

Από το 2001 και για μία τουλάχιστον δεκαετία η Αμερική έτρεχε να επουλώσει τις πληγές αφενός ενός ιστορικά ανυπέρβλητου τρομοκρατικού χτυπήματος και αφετέρου ενός πολέμου στο Ιράκ που της στοίχισε έμψυχο και άψυχο υλικό.

Ο Μπαράκ Ομπάμα βοήθησε τα τελευταία πέντε χρόνια τον αμερικανικό λαό να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτογνωσία για τα λάθη τού χθες.

Τώρα η Αμερική οδεύει προς τις προεδρικές εκλογές με ισχυρές φωνές που δεν εναντιώνονται απλά στην υποδοχή προσφύγων, αλλά ζητούν την εμπλοκή της σε έναν νέο χερσαίο πόλεμο.

Ενα όχι απίθανο νέο τρομοκρατικό χτύπημα, που όλοι φοβούνται αλλά και ξορκίζουν στις ΗΠΑ, δεν θα οδηγήσει μόνο σε απρόβλεπτες καταστάσεις αλλά θα νομιμοποιήσει δυστυχώς αυτές τις φωνές της συντήρησης, που μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις τις δείχνουν να κινούνται ευτυχώς σε μειοψηφικές ισορροπίες δυνάμεων.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: