31.12.15

Το «μίσος» που βαραίνει την Ευρώπη...


ΒΙΝΤΕΟ...
Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα ξενοφοβίας, λόγω της προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η ακροδεξιά απλώνει ολοένα και περισσότερο τα «κλαδιά» της, εδραιώνοντας τη...
θέση της.
Χιλιάδες διαδηλώσεις κατά των προσφύγων, βίαιες πράξεις εναντίων τους, αλλά και τακτικές πιέσεων για την ανέγερση φραχτών στα σύνορα χωρών πραγματοποιήθηκαν από κόμματα της ακροδεξιάς, με μία μεγάλη μερίδα του κόσμου να τα υποστηρίζει. 

Γερμανία: AFD, ο πολιτικός βραχίονας του Pegida

To AFD, ένα κόμμα 2 χρόνων, με ευρωσκεπτικιστικό – λαϊκό χαρακτήρα, αλλά στη πραγματικότητα με σκληρά ξενοφοβικές και ακροδεξιές απόψεις, φαίνεται πως τραβάει τον συντηρητικό λαό της Γερμανίας όλο και περισσότερο. 

Ωστόσο, ο κόσμος είχε ήδη εκφραστεί εντόνως, μέσω ενός αντι-ισλαμικού κινήματος, του Pegida. Το κίνημα των «Πατριωτών Ευρωπαίων Κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης», με έδρα τη Δρέσδη της πρώην ανατολικής Γερμανίας, οργανώνει από τις 20 Οκτωβρίου του 2014 διαδηλώσεις ενάντια στο Ισλάμ. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αλλάξει η πολιτική παροχής ασύλου», φώναζαν υποστηρικτές. Τράβηξε πολύ κόσμο με τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo, πραγματοποιώντας διαδηλώσεις που βρέθηκαν πάνω από 25.000 άνθρωποι.

Το AFD προσεταιρισμένο πλέον στην ξενοφοβική φιλοσοφία, βρίσκει έκφραση στις διαδηλώσεις του Pegida. 

Όταν η προσφυγική κρίση άρχισε να κάνει την είσοδό της στην Ευρώπη, το AFD δεν δίστασε να πάρει θέση. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος ο οποίος είπε: «Η υπεράσπιση των γερμανικών συνόρων με τα όπλα ως έσχατο μέσο είναι αυτονόητη».

Ο Μάρκους Πρέτσελ είχε κάνει παρόμοιες δηλώσεις και κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης: «Αυτό μπορούμε να το αποτρέψουμε. Όταν ακουστεί ο πρώτος πυροβολισμός στον αέρα θα γίνει ξεκάθαρο ότι είμαστε αποφασισμένοι».

Το AFD στις τελευταίες εκλογές, δε μπόρεσε να μπει στη Βουλή, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο τα ποσοστά του δεν ξεπερνούσαν το 5%. Σε τελευταίες δημοσκοπήσεις ωστόσο, τα ποσοστά του έχουν εκτοξευτεί φτάνοντας το 13,5 %, σε απόσταση αναπνοής από το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται στο 15,5%,


 



Αυστρία: Η ακροδεξιά φλερτάρει με τη πρώτη θέση

Το Κόμμα των Ελευθέρων, ένα κόμμα ακροδεξιό με έντονα ρατσιστικές απόψεις, από το καλοκαίρι, έχει διπλασιάσει τα ποσοστά του, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Οκτώβριο, στις τοπικές εκλογές της Βιέννης, έλαβε ποσοστό 31%, ενισχύοντας περαιτέρω τη δύναμή του. 

Νέες δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως λίγες μέρες πριν, δείχνουν το Κόμμα των Ελευθέρων πρώτο, με σχετική διαφορά. 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Νεφέλης Τσιάπου, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: