31.12.15

Εκτός ελέγχου ...


...γιγαντιαία πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στη Νορβηγία...
Γιγάντια πλατφόρμα κατευθύνεται εκτός ελέγχου προς τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου των κοιτασμάτων Valhall και Ekofisk στη Βόρεια Θάλασσα, των εταιρειών BP και ConocoPhillips, οι οποίες έχουν απομακρύνει περί τους...
300 εργαζόμενους. Οι εργασίες άντλησης έχουν διακοπεί.

Η ακυβέρνητη γιγάντια πλατφόρμα βρίσκεται πολύ κοντά στην εξέδρα του κοιτάσματος Valhall, αφού παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την περιορισμένη ορατότητα, το προσωπικό που παραμένει στις εγκαταστάσεις μπορεί να τη διακρίνει. Τα εναπομείναντα μέλη του προσωπικού θα απομακρυνθούν από την εξέδρα στα επόμενα λίγα λεπτά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του νορβηγικού τηλεοπτικού δικτύου NRK.

Οι κάβοι ρυμούλκησης της πλατφόρμας , η οποία είναι μήκους 110 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων, έσπασαν λόγω της κακοκαιρίας χθες το βράδυ εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων, καθώς κατευθυνόταν προς τη Νορβηγία. Νωρίς το πρωί βρισκόταν σε απόσταση 26 χιλιομέτρων από το κοίτασμα Valhall, σύμφωνα με το νορβηγικό κέντρο συντονισμού και διάσωσης, μετέδωσε τοπ πρακτορείο ειδήσεων NTB.

«Η πλατφόρμα άλλαξε πορεία και πλέον κινείται κατευθείαν προς το Valhall. Ελπίζουμε ότι η πορεία της θα αλλάξει και πάλι και ότι θα καταφέρουμε να την προσδέσουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιαν-Ερικ Γκίρμο, εκπρόσωπος της BP Νορβηγίας, στις 10.30 ώρα Ελλάδος. Ρυμουλκό που προσπάθησε να σταθεροποιήσει την πλατφόρμα απέτυχε, διότι η θύελλα κατέστησε την αποστολή του πολύ επικίνδυνη.

Εκατόν πενήντα εργαζόμενοι του ομίλου BP απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο προς γειτονικές εξέδρες, ενώ 71 εργαζόμενοι μεταφέρονται προς τις εξέδρες του κοιτάσματος Ekofisk. Η εταιρεία ConocoPhillips απομάκρυνε 145 εργαζόμενους από εγκαταστάσεις της που εν δυνάμει απειλούνται στο κοίτασμα Ekofisk

Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Valhall άρχισε το 1982. Το 35,95% ανήκει στην BP και το 64.05% στη νορβηγική θυγατρική της αμερικανικής Hess Corporation.

Η μέση παραγωγή της επρόκειτο να φθάσει τα 30.000 βαρέλια ημερησίως το 2015, ενώ τα αποθέματα ανέρχονται στα 248,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 6,95 δισεκατομμύρια κυβ.μ. φυσικού αερίου.

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες

Τη νύχτα ένας εργάτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν στη Βόρεια Θάλασσα όταν ένα μεγάλο κύμα έπληξε μια εξέδρα γεώτρησης που ανήκε σε εταιρεία γεωτρήσεων της Κίνας στο υπεράκτιο κοίτασμα πετρελαίου Τρολ έξω από τις ακτές της Νορβηγίας.

Το κοίτασμα διαχειρίζεται η εταιρεία Statoil, η οποία ειδοποιήθηκε μαζί με την China Oilfield Services Ltd (COSL) για το γεγονός. Ο καιρός στη Νορβηγία είναι άστατος με καταιγίδες από νωρίτερα χθες.

«Οι Statoil και COSL με λύπη αναφέρουν ότι έχουν λάβει επιβεβαίωση από την αστυνομία πως ένα άτομο είναι νεκρό αφότου ένα τεράστιο κύμα έπληξε την πλατφόρμα COSL σήμερα», είπε η Statoil σε δήλωση, προσθέτοντας ότι δύο άτομα βρίσκονταν υπό ιατρική φροντίδα. Δεν αναφέρθηκαν οι εθνικότητες των τριών.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: