1.12.15

Μουζάλας: Στην Αθήνα θα επιστρέψουν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες...


... της Ειδομένης...
Την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει στην Αθήνα όσους πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη, μετά την απόφαση των Σκοπίων να επιτρέπουν τη διέλευση των συνόρων μόνο σε Αφγανούς, Σύρους και Ιρακίνούς ανακοίνωσε ο Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας στο...
ραδιοφωνικό σταθμό "Alpha 9,89", ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε: «Δεν πιστεύουμε ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Έχουμε μια εκστρατεία να τους πάρουμε από την Ειδομένη και να τους φέρουμε στην Αθήνα. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί για 9 ημέρες να είναι κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή».

Αναφορικά με τη φιλοξενάι αυτών των ανθρώπων, ο Γιάννης Μουζάλας είπε ότι υπάρχουν δομές και σημείωσε ότι ελπίζει η λύση που θα δώσει η κυβέρνηση να είναι αξιοπρεπής.

Σχολιάζοντας την απόφαση των σκοπιανών αρχών επισήμανε ότι «αυτό που γίνεται στην Ειδομένη είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου». «Η κατηγοριοποίηση του πρόσφυγα με βάση την εθνικότητα είναι παράνομη», τόνισε.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε, επίσης, ότι στην Κω θα γίνει κέντρο ταυτοποίησης προσφύγων προειδοποιώντας ότι «αν η Κως θέλει να μην περάσει το περσινό καλοκαίρι πρέπει να δεχτεί το κέντρο ταυτοποίησης των προσφύγων, αποτελεί υποχρέωση της χώρας στην ΕΕ και θα γίνει».

Ο Γιάννης Μουζάλας, αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο για το προσφυγικό, δήλωσε πως «κάνουμε την Τουρκία υπεύθυνη επίλυσης του προβλήματος. Καταδεικνύεται επιτέλους ότι από τα παράλια της Τουρκίας είναι η πόρτα, εκεί γίνεται η διακίνηση, ακούγεται σιωπηλό αλλά είναι μεγάλη διπλωματική μας νίκη. Η Τουρκία τώρα μένει να αποδείξει αν αυτό που πήρε το δικαιούται, ειδάλλως δεν θα το πάρει. Η Τουρκία θα παίρνει όσο μειώνεται η μετανάστευση, θα πρέπει να γίνει μέρος της λύσης». «Είναι πολύ σημαντικό γιατί και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν αν αυτή η συμφωνία πάει καλά», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: