Αν και… επιθυμία των επικεφαλής των θεσμών είναι να επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα, επί του παρόντος δεν έχει δοθεί επίσημα το...
«σήμα». Η ελληνική πλευρά με «όπλο» της μια... αναπάντεχη αναβάθμιση, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα επιχειρεί να «αποκρούσει» τις συστάσεις των δανειστών για «ψαλίδι» στις συντάξεις. «Ψήνεται» και νέο Μνημόνιο.
Η διαπραγμάτευση εκ του …μακρόθεν και μέσω των τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα σε Ελλάδα και πιστωτές καλά κρατεί, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Βερολίνο να «πιέζουν» παρασκηνιακά για το 4ο Μνημόνιο: Η κεντρική ιδέα του σχεδίου του άξονα Ουάσιγκτον – Βερολίνο φαίνεται πως είναι να επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδοτικό πακέτο 8-10 δισ. ευρώ, γεγονός που θα υποχρεώσει την Αθήνα να υπογράψει συμπληρωματικό μνημόνιο (Memorandum of Understanding). Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα ασκηθούν αφόρητες πιέσεις στην Αθήνα για λήψη επιπρόσθετων μέτρων άνω των 9 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι το 2019 και επαχθή λύση στο ασφαλιστικό, με «αντάλλαγμα» την αναδιάρθρωση του χρέους.
Σε αυτό το πλαίσιο ίσως δεν είναι τυχαίο ότι προ ημερών διέρρευσαν … «διασταυρωμένες πληροφορίες» σύμφωνα με τις οποίες στη συνάντηση Σόιμπλε-Τόμσεν συζητήθηκε πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα για να ικανοποιηθεί η Γερμανία και οι άλλες σκληροπυρηνικές χώρες, αλλά και να πάρει αυτό που θέλει, δηλαδή σκληρή αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία το ΔΝΤ συνδέει με τη βιωσιμότητα του χρέους.
Το ΔΝΤ έναντι μιας νέας χρηματοδότησης απαιτεί σκληρή αναδιάρθρωση στου ασφαλιστικού συστήματος με περικοπές στις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.700 ευρώ, ποσοστά αναπλήρωσης κάτω από 50% και κατάργηση όλων των εφάπαξ.
Επιπλέον ζητεί νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα υπερβαίνουν τα 9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016 – 2019, όπως επίσης και αυστηρή εφαρμογή των προϋπολογισμών για την επίτευξη μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων (άνω του 3,5% του ΑΕΠ) ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Άλλωστε, το ζήτημα των συμπληρωματικών μέτρων, φαίνεται ότι τέθηκε και στο EuroWorking Group για το ελληνικό ζήτημα της 11ης Νοεμβρίου: Εμπιστευτικό έγγραφο που διέρρευσε περιγράφει τις συνομιλίες (minutes) του κρίσιμου conference call του EuroWorking Group και αποτυπώνει ξεκάθαρα -παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη- ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου έθετε από τότε θέμα δημοσιονομικού κενού το 2015, αλλά και τις επόμενες χρονιές.
Στην «σκιά» αυτών των παρασκηνιακών κινήσεων, η Αθήνα προτάσσει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, που συνιστά το βασικό της «όπλο» σε αυτή την διαπραγμάτευση, όπως και η εφαρμογή πολλών από τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, από τον Ιούλιο και μετά: Το γεγονός ότι τα έσοδα ξεπέρασαν κατά 1,9 δισ. ευρώ τον στόχο του προϋπολογισμού οδηγεί στην εκτίμηση ότι το 2015 έκλεισε με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα αντί ελλείμματος 0,25%. Οι πιστωτές περιμένουν περισσότερα στοιχεία και υποστηρίζουν πως το πλεόνασμα στην καλύτερη περίπτωση περιορίζει τον όγκο των απαιτούμενων μέτρων, αλλά δεν τα μηδενίζει.
Η ελληνική πλευρά θα αξιοποιήσει βέβαια και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες από CCC+ σε B- με σταθερή προοπτική, που ανακοίνωσε ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P, επικαλούμενος το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμορφώνεται σε γενικές γραμμές με τις απαιτήσεις του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
Η αναβάθμιση αυτή τη στιγμή αποτελεί αναπάντεχη και ασφαλώς ευχάριστη εξέλιξη, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνονταν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Παράλληλα η Standard&Poor’s μόλις την Πέμπτη είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε σε νέα αξιολόγηση της Ελλάδας αφότου ολοκληρωνόταν η αξιολόγηση από τους δανειστές.
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση της Ελλάδας σύμφωνα με την S&P: Πρώτον, η γενική συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του προγράμματος και δεύτερον η εκτίμηση ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχει επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Δεύτερος σημαντικός λόγος είναι ότι η ελληνική οικονομία αποδείχτηκε πολύ πιο ανθεκτική, απ’ όσο είχε προβλεφθεί, στα πολλαπλά οικονομικά σοκ που πέρασε στη διάρκεια του 2015. «Παρά τις δύο βουλευτικές εκλογές, το δημοψήφισμα, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και περαιτέρω αύξηση φόρων, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε μόνο λίγο πέρυσι (-0,3% είναι η πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ του 2015), με τις επενδύσεις να συρρικνώνονται κατά 12%», αναφέρεται στο σκεπτικό του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης.
matrix24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου