31.1.16

Αρχίζει το μπρα ντε φερ με τους δανειστές...


Με την εισαγωγική συζήτηση μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων των θεσμών ξεκινάει τη Δευτέρα (στις 17.00) ο νέος γύρος της...
διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το ασφαλιστικό, ενώ η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις.

Όπως σημείωναν κυβερνητικοί κύκλοι, η πρώτη φάση θα διαρκέσει λίγες μέρες, καθώς θα υπάρξει διάλειμμα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια οι θεσμοί θα επιστρέψουν ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, με τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα εδώ και αρκετές ημέρες για τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις.

Η ελληνική πλευρά έχει ως στόχο τη γρήγορα ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος.

Η «καυτή πατάτα» του ασφαλιστικού

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί το ασφαλιστικό, με τις προθέσεις των δανειστών να είναι άγνωστες προς το παρόν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κλιμάκια να διαπιστώνουν αποκλίσεις από το στόχο της περικοπής δαπανών ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ άγνωστη παραμένει και η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, το οποίο κατά παράδοση ακολουθεί σκληρή γραμμή.

Σημειώνεται ότι δημοσίευμα της Huffington Post ανέφερε πως το Ταμείο θα επιδιώξει μειώσεις συντάξεων ύψους 15% μεσοσταθμικά.

Άλλωστε, όπως είχε ήδη πει και ο Πιερ Μοσκοβισί, «στο τραπέζι βρίσκονται δύσκολα θέματα και θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος, όμως στόχος της Κομισιόν είναι να μείνουμε πιστοί στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε συμφωνήσει με τις ελληνικές αρχές».

Αισιοδοξία Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός, με σημερινό του άρθρο στην «Αυγή», δηλώνει αισιόδοξος πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία σημειώνοντας ότι «πλέον σταθερά βαδίζουμε σε μια νέα χρονιά ρήξης με το παλιό».

Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη από καλύτερες θέσεις και επισημαίνει ότι «η Ελλάδα θα κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Θα κερδίσει τη μάχη της δημοκρατίας, της ανασυγκρότησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, ανοίγοντας τον δρόμο αυτόν σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: