31.1.16

Σαπέν: Η πιο γαλήνια εφαρμογή της συμφωνίας...


Σήμερα βρισκόμαστε στην πιο γαλήνια δυνατή εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, που πρόσθεσε ότι «μπορεί να υπάρχουν...
στιγμές έντασης, σκληρές διαπραγματεύσεις, εξήρθαμε όμως από την περίοδο της υστερίας».
Όπως τονίζει ο κ.Σαπέν μιλώντας στην «Καθημερινή», η γαλλική θέση είναι ότι όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί η πρώτη επανεξέταση, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπιστεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, κάτι που θα αποτελέσει θετική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα, όσο και την ευρωζώνη.

Σε συνέχεια της συμφωνίας του Ιουλίου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι τα μέλη της ευρωζώνης από κοινού δεσμεύτηκαν έναντι της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους, οπότε το θέμα αυτό θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, "είναι εξαιρετικά σημαντικό για την γενική αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας".

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, όμως "σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, για ευελιξία, μια δυνατότητα προσαρμογής στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των εν λόγω χωρών", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μπροστά στην πιθανότητα μιας νέας εμπλοκής της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς (ως μια επανάληψη του καλοκαιριού), ο Γάλλος αξιωματούχος, δηλώνει ότι τον Ιούλιο «το σθένος της Ευρώπης τέθηκε σε δοκιμασία", καθώς βιώσαμε μια κατάσταση "που έμοιαζε με δράμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: