31.1.16

Γαλλία: Μαζική διαδήλωση...

Διαδήλωση στο Παρίσι
... εναντίον της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης».
Δείτε τις φωτογραφίες...
Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν χθες στους δρόμους του Παρισιού και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας για να καταγγείλουν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και το σχέδιο...
στέρησης της γαλλικής υπηκοότητας που προωθεί η κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν από την συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης όπου θα εξεταστεί το επίμαχο μέτρο.

Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν την άμεση άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που κηρύχθηκε στη χώρα μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου, όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι και την απόσυρση του σχεδίου στέρησης της ιθαγένειας για πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες.

Στις κινητοποιήσεις στο Παρίσι αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ έως το Παλέ Ρουαγιάλ. Μία διαδηλώτρια έθεσε το εξής ερώτημα: «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, έως πότε; Το τέλος του Ντάες; Σε 10 χρόνια; Ποτέ; Πρέπει να μπει ένα όριο, κυρίως γιατί το νομικό μας οπλοστάσιο είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό επαρκές».

Αυτά τα μέτρα «πλήττουν και υπονομεύουν τις ελευθερίες μας στο όνομα μιας υποθετικής ασφάλειας» επισημαίνεται σε κείμενο των μη κυβερνητικών οργανώσεων που εξέδωσαν το κάλεσμα, μεταξύ αυτών της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πολλών συνδικάτων.

Διαδήλωση στο ΠαρίσιAP Photo/Christophe Ena
Θυμίζουμε ότι τα μέτρα οδήγησαν την Τετάρτη στην παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, αφού διαφώνησε στο προωθούμενο μέτρο της αφαίρεσης της γαλλικής υπηκοότητας από όσους έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατική δράση.

Η 63χρονη πολιτικός ήταν το «τελευταίο οχυρό της Αριστεράς στην κυβέρνηση», που έκανε λόγο για μια «μείζονα πολιτική διαφωνία» με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μανουέλ Βαλς.

Η χθεσινή διαδήλωση έκλεισε τη μαύρη εβδομάδα που αντιμετώπισε η γαλλική κυβέρνηση με κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων που εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. 

Πολλές κατηγορίες εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα εξέφρασαν ηχηρή αντίθεση στα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο Ολάντ στο πλαίσιο της «έκτακτης οικονομικής κατάστασης» και του επαναπροσδιορισμού του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας. Καταγγέλλουν επίσης την πολιτική λιτότητας, τον ανταγωνισμό από ελεύθερα επαγγέλματα, την απώλεια κοινωνικών κεκτημένων.

Διαδήλωση στο Παρίσι
AP Photo/Christophe Ena

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: